Oficialii Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) Cartel Alfa reclamă „obsesia din discursul clasei politice şi a formatorilor de opinie este de-a identifica nivelul cheltuielilor ca fiind prea ridicat” şi susţin că realitatea arată contrariul. Ei spun că cheltuielile statului român din produsul intern brut (PIB) sunt mai mici decât media europeană, iar raportat la populaţie, numărul angajaţilor din administraţia publică este cel mai scăzut din Europa, transmite News.ro.
„Problema economică este alimentată de cele două deficite: cel bugetar (aproape 8,6% din PIB conform ultimelor declaraţii ale Ministrului de Finanţe) şi cel comercial (diferenţa dintre exporturi şi importuri, care a crescut cu +17,7% faţă de 2023). Deficitul bugetar este provocat de-un nivel scăzut al veniturilor, România atrăgând potential la bugetul de stat echivalentul a 33,7% din PIB faţă de media europeană de 45,5% în 2023, conform ultimelor date Eurostat. Obsesia din discursul clasei politice şi a formatorilor de opinie este de-a identifica nivelul cheltuielilor ca fiind prea ridicat ceea ce ar fi provocat deficitul bugetar”, se arată într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă de oficialii CNS Cartel Alfa.
Aceştia susţină datele existente la nivel naţional, comparate la datele de la nivelul Uniunii Europene, arată că nu aparatul bugetar supradimensionat şi nu cheltuielile statului au creat dificultăţi economiei.
„Statul român cheltuie 40,3% din PIB faţă de media europeană de 49,0% în PIB, conform ultimelor date Eurostat. La televizor curg afirmaţii precum «România are cel mai mare număr de bugetari», însă realitatea arată complet opusul: raportat la populaţie, numărul angajaţilor din administraţia publică este cel mai scăzut din Europa”, se mai arată în documentul citat.
CNS Cartel ALFA cere partidelor politice parlamentare „să intre în dialog cu societatea”, acuzând clasa politică de faptul că „se joacă cu un chibrituri lângă butoiul de pulbere care poate exploda în orice moment” ş amintind că România se împrumută la cele mai înalte dobânzi „din cauza instabilităţii locale”.
„Scăderea producţiei industriale corelată cu erodarea încrederii în instituţiile democratice şi polarizarea politică, amplifică criza fără precedent cu care România se confruntă. În această situaţie, decidenţii politici actuali nu acordă atenţie agendei si nevoilor cetăţenilor. Votul din primul tur al alegerilor prezidenţiale, dar şi rezultatul dezastruos în urma alegerilor parlamentare ar fi trebuit să reprezinte un semnal de alarmă. În ciuda promisiunilor de schimbare, Guvernul Ciolacu II arată aproape identic cu cel trecut, iar abordarea în relaţia cu cetăţeanul este aceeaşi: lipsă de transparenţă, austeritate numai pentru unii şi absenţa unor consultări reale”; reclamă sindicaliştii.
Aceştia critică partidele, atât pe cele din coaliţa aflată la guvernare, cât şi pe cele din opoziţie, pe motiv că acestea „nu au făcut gestul minimal să solicite clarificarea constituţionalităţii mandatului preşedintelui actual”.
„În acest fel, deturnează agenda publică şi alimentează discuţii speculative, muniţie sigură pentru mişcările extremiste. Impresia pe care lipsa acţiunii în această situaţie o lasă este că politicienii sunt ocupaţi doar de prezervarea intereselor proprii de moment, în timp ce ignoră subiectele cele mai presante pentru cetăţeni. (…) În locul unei consultări reale şi a unor angajamente ferme şi responsabile, decidenţii nu produc decât circ public. (…) Având în vedere toate aceste aspecte, CNS Cartel ALFA solicită partidelor politice parlamentare să-şi asume răspunderea pentru care au fost mandataţi de cetăţeni si să intre în dialog cu societatea şi partenerii sociali”, se mai arată în comunicatul confederaţiei sindicale.