Sindicat al grefierilor: Nu se introduc noi beneficiari de pensii de serviciu, ci se reorganizează categoria profesională

sala judecata, justitie, judecatori Sursa foto: Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial/Facebook

Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial susține că nu se introduc noi beneficiari de pensii de serviciu prin proiectul de lege privind statutul grefierilor, ci se reorganizează categoria profesională. Economedia a scris anterior AICI că Ministerul Justiției, condus în prezent de liberalul Cătălin Predoiu, a pregătit un proiect prin care vrea să introducă noi categorii de grefieri care să primească pensii de serviciu, în pline negocieri dintre Comisia Europeană, Banca Mondială și autoritățile române despre reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității. Ministerul a precizat de asemenea, ulterior, că nu creează noi categorii de beneficiari de serviciu prin proiectul de lege privind statutul grefierilor, ci este vorba despre o „reorganizare etajată” a profesiei de grefier.

„Prin noul proiect de statut al profesiei de grefier nu se introduc noi beneficiari de pensii de serviciu, ci se reorganizează categoria profesională a personalului auxiliar de specialitate din instanțe și parchete în acord cu modificările legislative cu impact asupra sistemului judiciar care au crescut substanțial atribuțiile și responsabilitățile acestei categorii profesionale, în principal prin transferul unor atribuții nejurisdicționale de la magistrați la grefierul judiciar și la grefierul de ședință, referitoare la judecata în primă instanţă şi în căile de atac, cum ar fi, cu titlu de exemplu, identificarea și prezentarea problemelor de drept incidente în cauză, din punctul de vedere al legislației aplicabile, practicii judiciare relevante, inclusiv al deciziilor CCR, al deciziilor obligatorii ale ICCJ și al deciziilor CEDO, respectiv ale CJEU, elaborarea unei sinteze a actelor de sesizare a instanței sub aspectul apărărilor formulate de părți, precum și a probelor propuse, realizarea unei documentări cu privire la legislația aplicabilă, doctrina și jurisprudența relevantă, stabilirea cuantumului taxei de timbru datorate, întocmirea situației materiale a solicitanților de ajutor public judiciar, măsuri pentru verificarea îndeplinirii procedurii de citare și pentru verificarea lucărilor necesare bunei desfășurări a activității de judecată, etc”, arată Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial.

Potrivit acestuia, „s-a impus o ierarhizare a funcțiilor care compun categoria profesională în acord cu noile atribuții și realitățile din instanțe și parchete, iar funcțiile de grefier, grefier-arhivar, grefier-registrator, grefier statistician și grefier documentarist se transformă în funcții de grefier judiciar, grefier de ședință și grefier, pe care vor fi încadrate aceleași persoane care ocupă în prezent funcțiile astfel cum sunt reglementate în Legea nr. 567/2004 – actualul statut al profesiei de grefier”.

Grefierii afirmă de asemenea că beneficiază de dreptul de pensie de serviciu, iar nu pensie specială, fiind vorba practic de o pensie ocupaţională.

Eliminarea pensiei de serviciu pentru grefieri nu poate avea loc întrucât este un drept câștigat, iar Statul Român ar trebui să despăgubească persoanele care nu ar mai beneficia de acest drept pentru anii petrecuți sub regimul interdicțiilor și al incompatibilităților”, arată grefierii.

Sindicatul transmite că, din evidențele Casei Naționale de Pensii Publice, numărul fizic de pensionari din categoria personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, beneficiari ai Legii nr. 567/2004, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 130/2015, este de 1.724 grefieri la finele anului 2021.

Tot din date statistice oficial furnizate de către Casa Națională de Pensii Publice, pensia medie a unui grefier este de 4.839 lei, din care suma de 2.474 lei este pe contributivitate, iar suma de 2.655 lei este suportată din bugetul de stat.

Economedia a scris anterior că Ministerul Justiției, condus în prezent de liberalul Cătălin Predoiu, a pregătit un proiect prin care vrea să introducă noi categorii de grefieri care să primească pensii de serviciu, în pline negocieri dintre Comisia Europeană, Banca Mondială și autoritățile române despre reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității, în contextul în care Bruxelles-ul se opune excluderii pensiilor militare din această reformă. Guvernul are acest proiect pe ordinea de zi a ședinței de miercuri. În schimb, va scădea cuantumul pensiei de serviciu, de la 80% la 65% din media veniturilor brute din ultimul an dinainte de pensionare. În plus, grefierii vor putea beneficia și de o serie de drepturi suplimentare, precum spor de vechime, concediu suplimentar sau pensie de urmaș. (Detalii, AICI) Ministerul Justiției a transmis un drept la replică în care precizează că nu creează noi categorii de beneficiari de serviciu prin proiectul de lege privind statutul grefierilor, ci este vorba despre o „reorganizare etajată” a profesiei de grefier și a celei de expert criminalist. (Detalii, AICI) Miercuri, proiectul a fost adoptat de către Guvern.

Sursa foto: Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial/Facebook

Comentarii

  1. In timp ce jandarm olerativ cu ore de noapte,alerte,trageri,24/24 la dispozitie,dupa 35 de ani,are o pensie nesimtita de 3500 de lei!?!munciti noaptea sambete,duminici,in ger,ploaie,va bateti cu bombardierii,cu sabii,topoare???si nu sunteti speciali!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *