Sindicatele au cerut majorarea salariului minim cu 250 de lei brut

Redacția sept. 7, 2021 0 comentarii
bani, finante, lei, financiar, deficit

Sindicatele au cerut majorarea salariului minim cu 250 de lei brut, dar ministrul Muncii se teme că măsura va duce la pierderea de locuri de muncă , a declarat, marţi, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) Cartel ALFA, Bogdan Hossu, potrivit Agerpres.

„Nu a spus nici că se poate, nici că nu se poate. A rămas că se calculează şi că vom face analize legate de acest lucru, dar a recunoscut că majorarea salariului minim este benefică pentru bugetul de stat întrucât este o creştere substanţială ca venit la bugetul de stat. Grija pe care doamna ministru a Muncii o exprimă este că avem aceeaşi reclamă veche că creşterea substanţială a salariului minim conduce la pierderea locurilor de muncă şi la pierderea de întreprinderi. Adică închidere de întreprinderi. I-am explicat că în ultimii 20 de ani am avut în diferite perioade diferite creşteri de salariu minim, în anumite momente au fost chiar creşteri de 20 – 25%, dar statistica, practica, arată că niciodată numărul de salariaţi nu s-a modificat în ansamblu, că în acelaşi timp numărul de întreprinderi a crescut continuu. Deci ideea că salariul minim este cel care subminează existenţa întreprinderilor este cea mai mică. Practic, ceea ce s-a ridicat în timpul discuţiilor este că majorarea preţurilor la energia electrică, care afectează substanţial bugetul familiei, dar afectează mult mai important sistemul economic, adică operatorii economici şi a rămas ca să se facă o discuţie specială pe acest subiect prin venirea miniştrilor implicaţi în principal ministrul Energiei, dar şi instituţiilor care într-o formă sau alta sunt implicate în controlul preţului la energia electrică. Mă refer tot ce e energie, şi electrică şi calorică, pentru că sunt afectate şi una şi alta”, a spus Bogdan Hossu întrebat de reacţia premierului.

El a menţionat că solicitarea a fost de majorare a salariului minim cu 250 de lei brut, ceea ce înseamnă 143 de lei net.

Salariul minim pe economie trebuie să crească, a afirmat marți premierul Florin Cîțu, care precizează că până la finalul lunii octombrie va găsi o formulă clară pentru calcularea sa.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *