Sindicatele din ANAF cer aplicarea urgentă și unitară a legii salarizării și amenință că altfel vor intra în grevă generală

anaf, fisc, sediu anaf, sigla anaf Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Fiscală „Solidaritatea” solicită aplicarea urgentă şi unitară a legii salarizării, fără discriminări, precum şi eliminarea incompatibilităţilor impuse sau acordarea unui spor de incompatibilitate în cazul păstrării acestora, scrie Agerpres.

Totodată, sindicaliştii solicită organizarea în cel mai scurt termen al examenelor de promovare în funcţie publică şi asigurarea consumabilelor la nivelul instituţiilor subordonate.

De asemenea, sindicatele din ANAF solicită elaborarea de urgenţă a unui statut al personalului din Ministerul Finanţelor şi ANAF, în completarea Codului Administrativ.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Solicităm aplicarea urgentă şi unitară a legii salarizării, fără discriminări şi în acord cu Decizia nr. 794/2016 a Curţii Constituţionale, eliminarea incompatibilităţilor impuse sau acordarea unui spor de incompatibilitate în cazul păstrării acestora, organizarea în cel mai scurt termen al examenelor de promovare în funcţie publică şi asigurarea consumabilelor la nivelul instituţiilor subordonate. (…) Atragem atenţia că în cazul în care problemele prezentate nu-şi vor găsi rezolvarea, luăm în calcul deschiderea unui conflict de muncă, în baza Legii nr. 62/2011 a Dialogului Social, care poate duce inclusiv la grevă generală. În această situaţie, subliniem existenţa unei posibile blocări indirecte a întregii activităţi guvernamentale. În această situaţie, subliniem existenţa unei posibile blocări indirecte a întregii activităţi guvernamentale”, se menţionează în comunicat.

Totodată, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Fiscală „Solidaritatea”, care reuneşte angajaţi ai Ministerului Finanţelor, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi unităţi subordonate acestora, au menţionat „nerespectarea prevederilor Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prin neacordarea, începând cu anul 2020 a diferenţelor de tranşe salariale prevăzute de legea sus – menţionată”.

Sindicaliştii susţin revendicările menţionând “creşterea inflaţiei, majorarea preţurilor la toate bunurile de consum, la utilităţi şi servicii”.

Reprezentanţii sindicatului Solidaritatea precizează totodată „regimul incompatibilităţilor legale impuse”, în condiţiile în care “un angajat al MF/ANAF nu are dreptul, conform legislaţiei în vigoare, să desfăşoare nicio altă activitate legală producătoare de venituri în afară de raportul de serviciu, aşa cum au posibilitatea, spre exemplu, cei din sectorul medical, din învăţământ şi alte ramuri bugetare”.

Sindicaliştii amintesc, de asemenea, „existenţa unor diferenţe salariale pentru încadrări pe funcţii similare, ceea ce reprezintă o încălcare flagrantă şi discriminatorie a principiilor Legii Salarizării Unice, precum şi a Deciziei nr. 794/2016 a Curţii Constituţionale”.

Printre nemulţumiri sindicaliştii precizează „neorganizarea şi/sau amânările pe termen nedefinit a concursurilor de promovare în funcţia publică deţinută, deşi acesta reprezină un drept legal, refuzându-se practic dreptul la dezvoltarea carierei profesionale a propriilor angajaţi”.

De asemenea, aceştia mai precizează „subvenţionarea activităţii statului român de către proprii angajaţi prin achiziţionarea de către aceştia de hârtie, tonere de imprimantă, dosare, etc. întrucât angajatorii nu oferă minimul necesar pentru buna desfăşurare a activităţii instituţiilor coordonate”.

Pe lista de nemulţumiri se mai află „complexitatea şi importanţa socio-economică a muncii desfăşurate, complexitatea atribuţiilor, volumul de muncă şi lipsa acută de personal”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: