Sindicatele din sectorul auto trag un semnal de alarmă privind problemele din industrie și cer un plan industrial european

angajati industrie auto sindicat industriALL (1)

Sindicatele din sectorul auto din România și UE trag un semnal de alarmă privind situația sectorială extrem de îngrijorătoare, care arată cât de critică este situația pentru lucrătorii din întregul lanț de aprovizionare și cât de urgent este un plan european coordonat pentru întreg sectorul, transmite Sindicatul ICA – Star Transmission SRL Cugir.

O reuniune a muncitorilor din industria auto prin sindicatul industriAll Europe a avut loc la Cluj-Napoca. 55 de sindicaliști, reprezentând lucrătorii din industria auto din 15 țări europene, s-au reunit pentru a-și împărtăși preocupările și analizele și pentru a discuta despre acțiune și solidaritate.

Potrivit reprezentanților sindicatului, politicile de austeritate, ratele ridicate ale dobânzilor și salariile mici subminează cererea internă. Totodată, concurența acerbă din străinătate, atât pe piețele europene, cât și pe cele globale, amenință poziția Europei în producția de automobile, în timp ce tranziția digitală și cea ecologică transformă structural sectorul într-un ritm și o scară fără precedent, atrage atenția sindicatul.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Judith Kirton-Darling, secretarul general al industriAll Europe, și-a exprimat îngrijorarea: „Lucrătorii din industria europeană de automobile simt că sunt în mare pericol. Schimbarea structurală are loc și avem nevoie de investiții, strategie industrială și tranziție justă, dar ceea ce vedem în principal sunt factorii de decizie și de afaceri care se concentrează pe costuri și competitivitatea pe termen scurt. Dereglementarea, bugetele de austeritate și relocarea în țări cu costuri reduse nu vor face decât să ne adâncească dependența și criza socială în care ne aflăm. Nu acceptăm ca muncitorii să plătească pentru consecințele unor decizii corporative proaste și ale unei politici industriale prea timide și prea fragmentate. Europa trebuie să acționeze acum pentru a opri hemoragia la locul de muncă din sectorul auto!”

Conform sindicaliștilor, legislația din România subminează dreptul la grevă, iar reprezentanții sindicali nu sunt protejați de lege și sunt deseori supuși hărțuirii si altor actiuni antisindicale. Mai mult, sistemul actual de relații industriale din România îi lasă pe majoritatea lucrătorilor fără contracte colective, atrag atenția sindicatele.

În România, 84% din contractele colective de muncă sunt semnate cu reprezentanții salariaților, 3% sunt semnate cu federațiile sindicale și 13% sunt semnate cu sindicatele. Din aproximativ 5,9 milioane de angajați, doar aproximativ 1,94 milioane de salariați sunt acoperiți de un contract colectiv de muncă, mai arată acestea.

„IndustriAll Europe va continua să sprijine afiliații săi români în eforturile lor de a îmbunătăți dialogul social și de a aduce democrația la locul de muncă. Companiile multinaționale trebuie să respecte drepturile lucrătorilor români și să nu mai submineze eforturile sindicale de organizare a acestora”, a subliniat Judith Kirton-Darling.

La finalul întâlnirii, sindicaliștii europeni și-au finalizat proiectul de poziție cerând un plan industrial european, o concurență internațională loială, un cadru consolidat de tranziție justă și un plan european pentru o strategie de mobilitate durabilă, accesibilă tuturor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.