Sistemul de gaze din România se va uni cu cel din Serbia, pe la Timișoara. Îi conectăm pe vecini la BRUA

gaze conducte Foto: Dreamstime

România și Serbia își vor uni sistemele de gaze până în 2028, conexiunea urmând să se facă pe la Comlușu Mare, în județul Timiș. La acel moment, România se va fi conectat cu toți vecinii, sârbii fiind singurii cu care nu aveam legături. Detaliile proiectului au fost anunțate cu ocazia vizitei la București, la invitația Transgaz, a directorului operatorului de transport din Serbia, Dušan Bajatović, relatează Energyindustryreview.

Beneficiul derulării acestui proiect este mutual, dar, mai degrabă, avantajați ar fi sârbii, dat fiind că interconectorul va lega țara vecină la BRUA, gazoductul care este „Autostrada de Gaze a Sud-Estului Europei”. Tot în BRUA se vor evacua gazele extrase din Marea Neagră, de la sfârșitul lui 2026, de către Petrom.

„Discuțiile de astăzi au fost aprofundate și practice. Acestea au urmat întâlnirii de acum două săptămâni, când a fost semnat Memorandumul de Înțelegere privind proiectul de construire a interconectorului de gaze între România și Serbia… Serbia va construi trei conducte de gaze, cu o lungime de 13 kilometri de la graniță până la Mokrin, 35 de kilometri de la Mokrin până la Banati Zvor (depozitul de gaze) și 110 kilometri de la Banati Zvor până la Pančevo, lângă Belgrad. Vom avea o nouă întâlnire la Timișoara în perioada 22-23 septembrie pentru a stabili graficul de lucru și de implementare”, a subliniat Ion Sterian, directorul Transgaz.

Proiectul „Interconectarea Sistemului Național de Transport Gaze Naturale din România cu sistemul similar de transport gaze naturale din Serbia” presupune construcția unei noi conducte de transport gaze naturale care va conecta conducta de transport gaze BRUA la Nodul Tehnologic Mokrin din Serbia.

La începutul lunii august, Sterian declara că, dacă lucrurile merg bine, se așteaptă ca investiția să fie finalizată până în 2028.

Gazoductul va avea o capacitate de 1,6-2,5bcm. Pe teritoriul României, gazoductul va fi conectat la conducta BRUA faza I (Petrovaselo, județul Timiș) și va avea o lungime de 85,56 km (granița dintre România și Serbia – Comlosu Mare, județul Timiș). Va exista și o stație de contorizare la graniță.

„Toate localitățile prin care va trece această conductă vor fi racordate la rețeaua de gaze. Am furnizat deja unităților administrativ-teritoriale aprobările provizorii pentru conectare, urmând să le furnizăm și aprobările tehnice pentru conectare. Serbia dorește să își diversifice sursele de gaze, iar Transgaz poate asigura tranzitul de gaze din Marea Caspică, GNL de la terminalele din Grecia și Turcia, gaze care urmează să fie exploatate în Marea Neagră. Sunt convins că piața va ajusta toate volumele de gaze”, a spus Ion Sterian.

Gazoductul va traversa, pe teritoriul României, următoarele unități administrativ-teritoriale Recaș, Lenauheim, Remetea Mare, Giarmata, Pischia, Sânandrei, Orțișoara, Satchinez, Biled, Sandra, Gottlob, Comlosu Mare. Conducta va fi proiectată astfel încât să asigure un debit invers de gaze de cel puțin 1,6 bcm/an.

La acel moment, România are conexiuni de gaze cu toți vecinii, cu excepția Serbiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.