Sistemul Energetic Național, paralizat de Paști din pricină că vom avea un minim istoric de consum. Pregătiri pentru oprirea Hidroelectrica, opriri la termocentrale, reducere de putere la Centrala Nucleară Cernavodă / Presiune pusă pe prosumatori să nu mai injecteze în rețea

bec iluminat, becuri Sursa foto: Pexels

Consumul de energie electrică este așteptat să atingă minime istorice absolute, în ziua de Paști (când sărbătoarea ortodoxă și catolică coincid). Sunt așteptate consumuri instantanee de 2.500 MW (spre înțelegere, acum sunt constant peste 6.000 MW) sau chiar mai mici și, pur și simplu, producția obișnuită nu are unde se consuma în intern. Nu se poate consuma nici la extern, pentru că aceste consumuri sunt foarte reduse peste tot în jur, așa că livările consistente la export se exclud.

La Dispeceratul Energetic Național se pregătesc măsuri extreme pentru ca SEN să nu colapseze, din pricină că producția de energie ce nu se poate consuma congestionează rețeaua și poate genera blackout.

Soluțiile găsite sunt de a scoate din producție capacități întregi din mai multe surse. Nu este însă suficient. Dacă va fi soare de Paști, chiar și prosumatorii ar trebui să-și limiteze injecția în rețea.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Șeful DEN Virgiliu Ivan a detaliat, în cadrul ședinței de ieri a Comandamentului Energetic, măsurile pe instituția este pregătită să le ia pentru a salva SEN: „Sunt măsuri cu regimuri de funcționare poate extreme, pe care producătorii sunt dispuși să le ia”, dând exemplul centralelor CE Oltenia, unde regimul minim de funcționare de durată este de 160 MW pe gup, dar cei de acolo sunt pregătiți să reducă la jumătate.

„Suntem alături și de operatorii de distribuție, încercăm cu ei să gestionăm tensiunea la toate nivelurile, de la rețeaua de transport la priza fiecărui utilizator”, a spus Ivan.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Mai mult, într-o măsură fără precedent, Hidroelectrica ar putea să-și oprească producția în toate centralele iar Nuclearelectrica să-și reducă puterea în reactoare cu 20 până la 40% pentru câteva ore.

Electrocentale București ar putea produce doar apă caldă, fără electricitate.

Chiar și așa, rămâne problema soarelui. Dacă vom avea cer senin și soare puternic, iar nu e de bine. Ivan a recunoscut că prosumatorii, care după datele sale au instalați 2.700 MW, sunt acum o provocare – „nu știm care este schimbul între prosumatori și rețea”.

Ivan a spus că scenariul de consum de 2.500 MW este luat în calcul și ca urmare a consumului de Florii, care a fost la 3.700 MW, iar în acest an, de Paști, DEN se așteaptă la o scădere ceva mai mare.

Despre problema cu SEN în ziua de Paști a vorbit și ministrul Energiei Sebastian Burduja care a precizat că starea sistemelor energetice este o preocupare în toată regiunea, din Grecia până în Ungaria, mai ales dacă va fi soare. Acesta a mai spus și că va cere prosumatorilor să oprească injecția în rețea, ca să nu se producă dezechilibre.

Azi, să zicem într-o zi normală, avem o producție instantanee de energie de circa 6,400 MW și un consum aproximativ la fel. Beneficiem de producție de energie fotovoltaică consistentă, pentur că este cer senin. Hidroelectrica produce și ea în jurul a 2.000 de MW, termocentralele pe cărbune și gaz, 1.100 MW împreună, Nuclearelectrica merge în banda ei obișnuită de 1.350 – 1.400 MW. Avem și producție de energie eoliană, la peste 1.200 MW.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.