Sistemul Național de Transport a ieșit din zona de „optim”, este acum la „normal”, foarte aproape de starea de „prealertă”, arată datele interactive Transgaz. Sunt 79,2 milioane de metri cubi care circulă azi prin SNT, starea optimă este între 75 și 78 de milioane de metri cubi iar starea de prealertă începe la 81 milioane de metri cubi.
Circulă foarte mult gaz prin SNT, pentru că importurile sunt foarte mari pentru o perioadă de vară cu temperaturi ridicate. Vin de afară 6,2 milioane de metri cubi, în condițiile în care producția locală este de sub 20 de milioane de metri cubi, adică 25% din consum este acoperit din gaz rusesc de import, care însă nu vine direct din Rusia, ci prin intermediari. Cererea internă nu se justifică prin consumul fabriclor și populației, ci prin constituirea de stocuri. Peste 11 milioane de metri cubi intră în depozite și este preferat gazul de import, pentru că, cel mai probabil, este mai ieftin decât cel produs local. România trebuie să stocheze masiv gaze în perspectiva sezonului rece 2022 – 2023, pentru că o cere Comisia Europeană. În urmă cu două luni, Bruxelles-ul a dat o directivă prin care le-a trasat țărilor membre UE sarcina să-și umple până la 90% depozitele subterane de gaz, pentru că fluxurile din Rusia ar putea să fie sistate cu totul, pe fondul conflictului din Ucraina. În precedentul sezon rece, furnizorii din România, pentru că nu au mai avut obligație minimă legală, nu au umplut decât 60% din capacitatea depozitelor.
Revenind la importurile de acum, precizăm că ele vin pe 3 dintre cele 5 conducte ce leagă sistemul gazier din România cu cele ale vecinilor: cel mai mult (4,2 milioane mc) intră din Bulgaria, pe la Negru Vodă,. De unde vine gaz rusesc, via Turk Stream. Mai intră din Ungaria, gaz ce vine de la hub-ul Baumgarten Viena – adus direct din Rusia, și mai intră, încă o dată, dinspre Bulgaria (tot din Turk Stream), dar prin punctul Ruse. Nefiind direct vândute de o firmă rusească, ci de firme europene, gazul de import din România nu este supus sancțiunilor UE, de aceea se aduce de către furnizori, și se aduce mult, pentru că este mai ieftin decât cel local.
România are un consum anual de circa 12 miliarde de metri cubi, din care 10 miliarde reprezintă producție internă. Din această lună, ar trebui să înceapă exploatarea gazelor din perimetrul Black Sea Oil& Gas din Marea Neagră. Aici, însă producția anuală este limitată la 1 miliard de metri cubi anual, din care jumătate este deja cumpărată, pe 10 ani înainte, de francezii de la Engie. Cantitățile mari de gaze, cele din perimetrul Exxon, pe care Romgaz tocmai l-a cumpărat, sunt încă departe de exploatare.
Stările SNT
Limite de funcționare ale Sistemului Național de Transport funcție de Line Pack reprezintă volumul efectiv de gaze naturale aflat la un moment dat în sistemul de conducte de transport gaze naturale al SNTGN TRANSGAZ SA:
– Starea optimă a SNT: LP = 75,0 ÷ 78,0 mil.Sm3
– Starea normală a SNT: LP este cuprins între 68,0 ÷ 75,0 mil.Sm3 sau LP este cuprins între 78,0 ÷ 81,0 mil.Sm3
– Starea de prealertă a SNT: LP este cuprins între 63,0 ÷ 68,0 mil.Sm3 sau LP este cuprins între 81,0 ÷ 83,0 mil.Sm3
– Starea de alertă a SNT: LP < 63,0 mil.Sm3 sau LP > 83,0 mil.Sm3