Situație comică: IT-iștii din Curtea de Conturi au rămas fără scutirea de impozit specifică meseriei, după ce au fost asimilați unei funcții prin care primesc pensii speciale

programator, dezvoltator jocuri, calculator, Amber Botosani

Situație comică la Curtea de Conturi, unde specialiștii IT din instituție nu beneficiază de scutirea de impozit specifică meseriei, după ce aceștia au fost asimilați altei meserii, respectiv cea a auditorilor publici externi, prin care pot beneficia de pensie de serviciu.

Mai mulți IT-iști din instituție au semnalat către Economedia faptul că nu beneficiază de scutirea de impozit specifică posturilor din IT, după ce începând de anul acesta facilitatea fiscală a fost extinsă și la salariații instituțiilor publice ce creează programele pentru calculator, adică pentru IT-știi bugetari.

Curtea de Conturi a răspuns, la o solicitare Economedia în acest sens, că acești specialiști IT nu beneficiază de scutire pentru că nu mai îndeplinesc toate condițiile după ce au fost asimilați auditorilor publici externi.

„În ceea ce îi privește pe specialiștii IT angajați ai Curții de Conturi, aceștia sunt asimilați auditorilor publici externi, iar în prezent nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii și asimilate salariilor având în vedere că nu sunt îndeplinite, cumulativ, condițiile prevăzute de Ordinul nr. 21.813/6.421/2.246/4.433/2022 privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator”, arată un răspuns al Curții de Conturi la solicitarea Economedia.

Economedia a scris, anterior, că mai mulți angajați din Curtea de Conturi au fost asimilați auditorilor publici externi, printre care consilierii personali, consilierii juridici și IT-iștii.

Acești angajați pot beneficia de pensie specială, datorită faptului că au fost sunt asimilați auditorilor publici externi din instituție.

Reamintim că, anterior, Sindicatul Naţional al Auditorilor Publici Externi din România (SNAPER) a atras atenția că în Curtea de Conturi există peste 70 de salariați asimilați, în mod nelegal, auditorilor publici externi. Conform sindicatului, aceștia „nu au atribuții de control” și „nu pot îndeplini calitatea de auditor public extern, cu atât mai mult cu cât aceștia nu au pregătirea și competența necesară funcției de auditor public extern, netrecând printr-o procedură de examinare, prin care să le fi fost certificată pregătirea profesională”

Comentarii

  1. Când scăpăm de microbul acesta numit și “pensii speciale”???
    A făcut cineva ceva special în tara asta din 1990 pana în prezent???
    Educație nu avem, sănătate nu avem, locuri de munca nici atât. Doar datoria externa a României crește pe zi ce trece. Halal tara!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *