Situație neclară: Supermarketurile, magazinele și service-urile care vând lemne de foc sau antigel ar putea plăti impozitul din sectoarele petrol și gaze

Raft ulei motor Sursa foto: Olx

O situația neclară a apărut în cazul supermarketurilor, magazinelor și service-urilor care vând produse pe bază de combustibili, cum ar fi lemne de foc sau antigel, afirmă consultanții fiscali. Mai precis, acești actori economici ar putea fi obligați să plătească impozitul de 0,5 pe venituri aplicat în sectoarele petrol și gaze.

Situația a fost semnalată inițial de consultantul fiscal Gabriel Biriș, într-o postare pe LinkedIn. Acum, Camera Consultanților Fiscali solicită Ministerului de Finanțe să clarifice această situație.

În anul 2023, prin Legea 296 a fost introdus un impozit suplimentar (ICAS) de 0,5% din cifra de afaceri (nedeductibil) pentru companiile din sectorul petrol și gaze care au afaceri mai mari de 50 de milioane de euro. Însă legea nu a stabilit niciun criteriu cu privire la ce înseamnă „companie din sectorul petrol și gaze”, lăsând la latitudinea ministrului să stabilească prin ordin al ministerului cine sunt contribuabilii supuși la plata acestui impozit, atrage atenția Gabriel Biriș.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Potrivit lui, ordinul 5431/2023 a stabilit câteva coduri CAEN care determină încadrarea în acest sector, printre care și comerciantii en-gros (CAEN 4671) și cu amănuntul (CAEN 4730) de combustibili.

„Am atras atenția asupra problemei încă de la începutul anului trecut, când am dat exemplul benzinăriei Carrefour din Militari. Numai că Codul CAEN 4730 include, pe lângă vânzarea cu amanuntul a combustibililor și vânzarea cu amănuntul a produselor lubrifiante și de răcire. Din 2025, ICAS e datorat de toate companiile care se încadrează în OMF 6830/2024 (care a înlocuit OMF 5433/2023)”, arată el.

Gabriel Biriș atrage atenția, astfel, că hypermarketurile și supermarketurile care vând ulei de motor și antigel sunt astfel considerate companii din sectorul petrol și gaze, încă din 2024. „Aici intră sigur Metro, Selgross, Carrefour, Auchan, posibil și altele (care vând ulei de motor sau antigel)”, spune el.

De asemenea, și importatorii de autoturisme care au și service în care vând ulei de motor sunt și ei considerați companii din sectorul petrol și gaze.

Drept urmare, din 2025, absolut toate supermarketurile și absolut toate service-urile auto sunt companii din sectorul petrol și gaze, subliniază el.

În acest context, Camera Consultanților Fiscali solicită Ministerului Finanțelor clarificări urgente cu privire la aplicarea impozitului suplimentar pentru persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale (ICAS) de 0,5% din veniturile totale ale societăților.

„Două coduri CAEN provoacă confuzie: 4671 și 4730. Acestea includ, pe lângă activități de comerț cu combustibili gazoși și pe bază de petrol, și alte alte tipuri de combustibili sau produse derivate cu combustibili. Cu alte cuvinte, discutăm despre  lemn de foc, brichete sau peleți, naftalină, uleiuri lubrifiante, antigel, cărbune”, susține Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali.

Astfel, potrivit lui, pare că ar ajunge să datoreze ICAS și agenții economici care nu desfășoară activități de comerț cu combustibili gazoși și pe bază de petrol, dar comercializează acele bunuri. Este vorba atât de magazine, cât și de service-uri auto care vând, de exemplu, ulei de motor.

Camera Consultanților Fiscali a revenit cu solicitarea de clarificare, după ce în decembrie 2024 a informat Ministerul Finanțelor cu privire la acest aspect.

Ministerul Finanțelor a emis pe 31 decembrie 2024 un Ordin (6830/2024), iar lista codurilor CAEN care aplică impozitul a rămas neschimbată, deși problema putea fi rezolvată atunci.

Camera Consultanților Fiscali atrage atenția că riscul este ca, începând cu ianuarie 2025, contribuabilii care desfășoară activități în aceste sectoare să datoreze impozitul, ceea ce le poate genera atât probleme financiare majore prin creșterea substanțială a poverii fiscale, cât și o schimbare de comportament comercial prin eliminarea din gama de produse oferite spre vânzare a acelor categorii de produse eligibile pentru impozit, ceea ce va afecta prețul sau disponibilitatea în piață a acestora.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.