Compania de Drumuri începe miercuri 21 septembrie anchetele de circulație pe rețeaua de Autostrăzi și Drumuri Naționale, pentru a determina statistic fluxurile de trafic și încărcarea șoselelor. Practic, echipajele Poliției Rutiere îi vor opri pe conducătorii auto în zone de siguranță, iar drumarii îi vor întreba pe șoferi despre traseu și scopul călătoriei. În cazul transportatorilor drumarii vor pune întrebări despre numărul pasagerilor din microbuze și autocare respectiv ce marfă transportă pentru șoferii de camioane.
Sunt patru zile dedicate anchetelor origine -destinație, transmite CNAIR : ,,În zilele de 21 septembrie, 28 septembrie, 12 octombrie și 26 octombrie 2022 în intervalele orare 08:00 – 12:00 și 14:00 – 18:00, se vor desfășura anchetele de circulație Origine — Destinație conform cu Instrucțiunile tehnice privind organizarea și efectuarea anchetelor de circulație Origine – Destinație. Anchetele se vor desfășura pe întreaga rețea de drumuri naționale, drumuri expres și autostrăzi, aflate în administrarea CNAIR. Acest studiu coordonat prin Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică constituie baza de date statistice pentru determinarea curenților de trafic în scopul orientării investițiilor, alocarea bugetelor și ajustarea strategiilor de dezvoltare. Acțiunea se va desfășura în puncte determinate prin metode statistice, pe întreaga rețea de drumuri naționale din România. Vor fi echipaje mixte CNAIR – Poliția Română (recenzori și agenți de circulație) care vor invita conducătorii de vehicule pe o bandă de rezervă și le vor adresa un set de întrebări, care vor consta în:
• originea plecării în cursa (ex.: București, Zalău);
• destinația cursei (ex.: Suceava, Chișinău);
• scopul călătoriei (ex.: turistic, acasă, loc de muncă, alte scopuri);
• pentru vehicule de transport marfă: felul mărfii;
• pentru vehicule de pasageri: numărul de pasageri.
Compania de Drumuri mai precizează că, nu vor fi înregistrate datele referitoare la numărul de înmatriculare al vehiculului, numele conducătorului auto sau alte date de identificare, iar informațiile solicitate sunt complet anonime în conformitate cu regulamentul general privind protecția datelor.
Anul acesta CNAIR a început și recensământul rutier, o înregistrare a circulației pe drumurile publice care se efectuează periodic, la fiecare 5 ani. Contorizarea numărului de vehicule, incluzând trotinetele electrice și cele cu tracțiune mecanică precum bicicletele este necesară pentru stabilirea gradului de încărcare și determinarea repartiției și evoluției în timp a numărului de vehicule de transport marfă și persoane.