Sondaj CBRE: Timpul pierdut în trafic sau cheltuielile suplimentare pentru transport, mâncare și îmbrăcăminte, printre motivele pentru care 40% dintre români nu vor să se întoarcă la birou

birou-afaceri-companii

Timpul pierdut în trafic, cheltuielile suplimentare pentru transport, mâncare și îmbrăcăminte sau găsirea unui loc de parcare sunt printre motivele pentru care 40% dintre români nu vor să se întoarcă la birou, potrivit studiului Office Occupier Survey realizat anual de CBRE. Totuși, un procent destul de mare de români, de 60%, arată că angajații doresc mai degrabă să lucreze de la birou decât de acasă.

Peste 70% dintre angajatorii din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa) se îndreaptă către sistemul de lucru hibrid, potrivit studiului Office Occupier Survey realizat anual de CBRE. Datele arată tendința de reîntoarcere la birouri a angajaților.

Motivele pentru care angajații nu vor să se întoarcă la birou:

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

1.Timpul pierdut în trafic – 35% dintre respondenții la sondajul CBRE consideră că pierd prea mult timp în traficul rutier către birou și înapoi;
2.Cheltuieli suplimentare pentru transport, mâncare și îmbrăcăminte adecvată – 21% dintre participanții la sondaj nu sunt dispuși să investească în transport, mâncare și îmbrăcăminte adecvată pentru birou;
3.Nu reușesc să îmbine eficient viața personală și cea profesională – 16% dintre angajați preferă să lucreze de acasă pentru a petrece mai mult timp alături de cei dragi;
4.Găsirea unui loc de parcare – 11% dintre respondenți au precizat că dificultatea de a găsi un loc de parcare duce la reticența de a merge la birou;
5.Modul neplăcut în care arată spațiul de lucru – peste 7% dintre salariați aleg să lucreze de acasă din cauza designului mediului de lucru.
Pe lângă argumentele precizate mai sus, respondenții menționează printre motive și lipsa opțiunilor de luat masa în apropierea biroului (peste 6%), cât și relocarea departe de acesta sau chiar în afara orașului în perioada pandemie (3%).

„Efervescența din piață privind noile moduri de lucru a generat un interes puternic din partea companiilor pentru soluții care implică procese de change management, lucru pe care îl observăm de altfel printr-o creștere semnificativă a proiectelor pe care suntem solicitați să le conducem folosind principii de management al schimbării. Vorbim de proiecte care variază de la 100 la 3500 de angajați implicați în proces, spre exemplu. Managementul schimbării facilitează modificarea și adaptarea spațiului de lucru pentru a fi îndeplinite nevoile firmelor și dorințele angajaților, mai ales când procesele sunt realizate în mod inteligent, de experți în implementarea acestora. Deși unele companii nu vor face nicio schimbare, ceea ce automat va genera frustrări printre angajați, tot mai multe companii au înteles că trăim o nouă paradigmă, cea a sistemului de muncă hibrid, și că aceasta cere în mod natural reamenajarea spațiilor de lucru”, declară Tudor Ionescu, head of CBRE’s Romania advisory & transaction services | office.

Rezultatul sondajului desfășurat de CBRE arată că angajații care își doresc revenirea la birou pun în prim plan conectarea cu compania.

Cei care își doresc reîntoarcerea la birou au însă o serie de așteptări când vine vorba de amenajarea spațiului de lucru la sediul companiei. Spațiile exterioare amenajate astfel încât angajații să poată lucra de afară contează pentru mai mult de 25% din angajați. De asemenea, foarte importante sunt și birourile fixe care lasă angajaților posibilitatea de a le amenaja după bunul plac (20%). Un sediu care are mai multe terase contează pentru 16% dintre angajați, iar 15,3% dintre respondenți consideră importante spațiile pentru fiecare departament. Peste 7% dintre angajați își doresc și un sistem de rezervare a biroului/a spațiului de lucru.

Privind din punctul de vedere al angajatorilor, rezultatele studiului Office Occupier Survey realizat anual de CBRE în regiunea EMEA, dezvăluie intențiile companiilor privind locul de desfășurare a activității.

Conform acestor rezultate doar 6% dintre companii impun munca exclusiv de la birou, în timp ce 70% permit întoarcerea voluntară. În același timp, 72% dintre angajatori spun că se îndreaptă către sistemul de lucru hibrid.

Astfel, în ceea ce privește sistemul de lucru hibrid, cei mai mulți angajatori (43%) le solicită angajaților să lucreze de la birou un anumit număr de zile pe săptămână, stabilit de comun acord între companie/echipă și angajați. Totodată, 33% le cer angajaților să lucreze de la birou un anumit număr de zile stabilit doar de companie sau echipă. Datele arată că 17% nu le cer și nu au în plan să impună cât de des să lucreze de la sediul companiei. În același timp, 7% dintre angajatori permit angajaților să decidă câte zile pe săptămână să lucreze de la birou.

De asemenea, un număr tot mai mare de companii se așteaptă ca portofoliile lor de birouri să se extindă. În urmă cu un an, o treime dintre companii se așteptau să se extindă fizic în următorii trei ani. Procentul a crescut acum la peste 40 % în ansamblu, cifra ajungând la 60 % în sectorul tehnologic.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: