Sondaj: Creșterea prețurilor alimentelor și scumpirea energiei au cel mai mare impact asupra alegerilor alimentare ale angajaților. Oamenii, tot mai interesați de diete sănătoase

alimente, mancare Sursă foto: Unsplash

Inflaţia a avut un impact major asupra deciziei de cumpărare a angajaţilor din România dar şi asupra calităţii alegerilor alimentare, existând o creştere a interesului pentru o dietă sănătoasă, arată un studiu realizat de o companie care furnizează vouchere şi carduri.

Barometrul Food 2022, coordonat de Edenred în 20 de ţări, inclusiv în România, evidenţiază o creştere a interesului angajaţilor români pentru o dietă echilibrată, în condiţiile în care 71% dintre ei spun că au devenit mai conştienţi de alegerile alimentare, dar şi de necesitatea de a avea o dietă sănătoasă.

Cei mai mulți vor o dietă echilibrată pentru sănătate

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

Pentru 85% dintre cei chestionați, principalul motiv pentru adoptarea unei diete echilibrate este sănătatea. Cele mai ridicate rezultate, cu o medie peste 90%, au fost în Portugalia, Austria, Italia, Ungaria, Spania, Polonia, Chile, Columbia, Peru. 

Doar 17% dintre respondenţi ar opta pentru o dietă sănătoasă, având ca motivaţie grija pentru animale şi mediu. Mai mult, 67% dintre respondenţii Barometru FOOD la nivel global asociază alimentele mai sănătoase cu produsele proaspete, comparativ cu 63% în 2021.

În acest context, 68% dintre angajaţii români se aşteaptă ca şi restaurantele să vină cu oferte mai sănătoase, care includ produse proaspete (78%), indicarea clară a valorilor nutriţionale (28%), meniuri care conţin mai multe salate (25%).

Pe de altă parte, şi risipa alimentară este un subiect de interes pentru tot mai mulţi angajaţi: 7 din 10 angajaţi declară că sunt preocupaţi de risipa alimentară şi de necesitatea protejării mediului şi, totodată, că sunt interesaţi să ştie ce restaurante acţionează împotriva risipei alimentare.

“Inflaţia a avut un impact major asupra deciziei de cumpărare a angajaţilor din România şi asupra calităţii alegerilor alimentare ale acestora, arată Barometru FOOD 2022. Cele mai mari creşteri de preţuri au fost resimţite la alimente şi la energie, pentru 86%, respectiv 84% dintre angajaţii respondenţi. Întrebaţi cum gestionează suma lunară acordată sub formă de tichete de masă, 81% au declarat că folosesc toată suma înainte de finalul lunii şi doar 7% spun că suma acordată sub formă de tichete de masă le este suficientă pe întreaga perioadă a unei luni”, se arată în comunicatul companiei.

Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în Belgia, Bulgaria şi Turcia, unde aproximativ 80% dintre angajaţi folosesc toată suma acordată sub formă de tichete înainte de finalul lunii, media la nivel global situându-se la 66%, arată cea de-a IV-a ediţie a studiului anual realizat de Edenred.

Potrivit sondajului, 9 din 10 angajaţi români folosesc tichetele de masă pentru prânz, fie că aleg să cumpere alimente pentru a-şi pregăti ei masa, cumpără de la restaurant sau comandă online, valoarea actuală a tichetelor de masă fiind mai eficient utilizată în acest mod.

În ceea ce priveşte obiceiul de a comanda mâncare online, peste 80% dintre angajaţii români se aşteaptă ca restaurantele să îşi dezvolte oferta de mâncare la pachet şi de livrare. Acelaşi procent se înregistrează şi în ţări precum Spania, Turcia, Brazilia, Chile, Peru, peste media la nivel global de 70%.

În ceea ce priveşte obiceiurile alimentare, proprietarii de restaurante au sesizat o creştere de 28% pentru cererea de preparate sănătoase. La nivel global acest rezultat se ridică la 61%, cele mai ridicate rezultate fiind în Brazilia (70%) şi Spania (56%).

În aceste condiţii, 3 din 5 operatori români de restaurante spun că o ofertă cu preparate sănătoase/echilibrate ar fi apreciată de clienţi, iar 68% consideră că aceste preparate sunt la fel de gustoase precum alte variante mai puţin sănătoase. Jumătate dintre ei afirmă şi că pregătirea preparatelor sănătoase este mai dificilă.

Ca urmare a schimbărilor observate, în ceea ce îi priveşte pe clienţi, 40% dintre proprietarii de restaurante şi-au modificat obiceiurile şi furnizorii, pentru a putea oferi produse mai sănătoase şi preparate cu mai multe ingrediente de la furnizori locali. Acest rezultat se ridică la 61% la nivel global, proprietarii de restaurante din Portugalia, Slovacia şi Turcia adoptând cele mai multe măsuri pentru a oferi produse mai sănătoase, obţinute local.

La rândul său, Corina Zugravu, medic primar la Institutul Naţional de Sănătate Publică, a arătat că în România se poate observa, mai ales în oraşele mari şi la grupurile de adulţi tineri, o tendinţă crescândă de a consuma alimente pregătite în afara casei, direct în restaurant sau comandate.

“Această tendinţă se suprapune cu preocuparea oamenilor pentru a se alimenta mai sănătos, mai echilibrat şi, dacă e posibil, mai sustenabil. În acest cadru, INSP consideră iniţiativa FOOD ca fiind una pozitivă şi sperăm că ea va favoriza alegerile sănătoase în rândul celor care hotărăsc să îşi utilizeze tichetele de masă în restaurant”, a precizat Corina Zugravu

Proiectul coordonat de Edenred în 20 de ţări, inclusiv în România, se adresează beneficiarilor de tichete de masă şi restaurantelor din reţeaua Edenred şi analizează evoluţia atitudinilor şi percepţiilor privind un stil de viaţă sănătos şi combaterea risipei alimentare.

Barometru FOOD este un sondaj anual, realizat în cadrul proiectului FOOD (Fighting Obesity through Offer and Demand), cel mai mare program european de educaţie alimentară care promovează obiceiurile alimentare sănătoase. În România, sondajul a fost realizat pe un eşantion de 2.436 de angajaţi şi 60 proprietari de restaurante, în decursul lunii septembrie 2022.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Un side effect pozitiv, lumea nu mai poate bascula mancare ieftina, nu mai poate arunca mancare asa usor.
    Ce chestie, cine ar fi crezut ca penuria duce la ascetism/stoicism 🙂

  2. 🤔 Este interesant de observat cum inflația și creșterea prețurilor influențează alegerile alimentare ale oamenilor. Pe de o parte, există o preocupare crescută pentru o dietă mai sănătoasă și echilibrată, dar pe de altă parte, posibilitățile financiare pot limita accesul la alimente de calitate. 🍽️ Oare cum ar putea fi sprijinite persoanele cu venituri reduse pentru a putea adopta un stil de viață mai sănătos în contextul actual? 💰 Și ce rol ar putea avea restaurantele în promovarea unei alimentații echilibrate la prețuri accesibile? 🥗 Cred că e nevoie de o abordare complexă și de colaborare între diferite sectoare pentru a face față acestor provocări. 🤝

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.