Peste 80% dintre români folosesc telefonul pentru a-şi planifica vacanţa, în timp ce numai 14% recurg acum la laptop sau calculator pentru acest proces, potrivit unui sondaj realizat de Vola.ro şi Flip.ro. 85% dintre români găsesc foarte util telefonul mobil în timpul vacanţelor, pe când 15% susţin că îl folosesc numai la nevoie. Şi în timp ce 58,8% dintre respondenţi susţin că stau cu telefonul mobil în mâna pe tot parcursul vacanţei, 26% spun că îl folosesc mai mult în aeroport, înainte de îmbarcare, în timp ce restul au amintit utilizarea mobilului mai degrabă la cazare sau în avion, scrie News.ro.
„În trecut, tehnologia mobilă era folosită aproape exclusiv pentru mesaje text şi apeluri. Astăzi, însă, telefonul a devenit un mini computer pe care îl luăm cu noi peste tot şi care ne poate organiza aproape întreaga viaţă. De la realizarea de clipuri şi fotografii şi până la interacţiunea de pe reţelele sociale, telefonul mobill serveşte acum mai multor scopuri. În plus, o industrie care a beneficiat enorm de beneficiile tehnologiei mobile este cea a turismului, care şi-a sincronizat modul de funcţionare cu evoluţia gadgeturilor de acum. În prezent, există platforme de rezervare a cazărilor din întreaga lume, care oferă posibilitatea de a găsi locurile potrivite în funcţie de filtrele selectate de utilizatori (buget, facilităţi etc.), companiile aeriene au platforme online de pe care se pot rezerva zboruri în doar câteva minute, parcurile de distracţie, muzeele şi multe alte atracţii turistice încurajează achiziţia de bilete online. Iar toate aceste acţiuni se pot face, simplu şi rapid, direct de pe telefon, o practică tot mai des întâlnită în rândul turiştilor”, arată cel mai recent sondaj realizat de agenţia de turism Vola.ro în parteneriat cu Flip.ro.
Potrivit sondajului realizat de Vola.ro şi Flip.ro, 86% dintre români folosesc telefonul pentru a-şi planifica vacanţa, în timp ce numai 14% recurg acum la laptop sau calculator pentru acest proces. Rezultatul este o dovadă în plus a faptului că smartphone-urile de astăzi, care au în spate sisteme de operare tot mai complexe, înlocuiesc din ce în ce mai des funcţiile unui computer, mai ales că au avantajul portabilităţii, putând fi luate peste tot.
85% dintre români găsesc foarte util telefonul mobil în timpul vacanţelor, pe când 15% susţin că îl folosesc numai la nevoie, ceea ce înseamnă că acesta a devenit un accesoriu aproape indispensabil în timpul călătoriilor. În ceea ce priveşte folosirea intensă a telefonului în vacanţă, 58.8% dintre respondenţi susţin că stau cu el în mâna pe tot parcursul vacanţei, 26% spun că îl folosesc mai mult în aeroport, înainte de îmbarcare, în timp ce restul au amintit utilizarea mobilului mai degrabă la cazare sau în avion.
Atunci când vine vorba despre scopul pentru care folosesc telefonul în vacanţă, opţiunile românilor sunt următoarele: realizarea pozelor şi a filmuleţelor de vacanţă, comunicarea cu cei de acasă, verificarea traseului pe Google Maps, căutarea restaurantelor sau a obiectivelor turistice de interes, realizarea unor rezervări online, efectuarea unor plăţi online sau folosirea reţelelor sociale.
”Aceste opţiuni arată că smartphone-ul este astăzi mai mult decât un simplu dispozitiv de pe care se dau telefoane, acesta având rolul de a simplifica o bună parte din procesele de care ne ocupăm zi de zi, inclusiv de cele care ţin de planificarea şi buna desfăşurare a vacanţelor noastre”, relevă sondajul.
Conexiunea la internet este foarte importantă pentru români atunci când merg în vacanţă, peste 82% dintre ei susţinând că toate detaliile organizatorice legate de o călătorie sunt stocate în telefon. De asemenea, 56.8% se bazează pe planul lor roaming, apelând la resursele proprii, pe când 43.2% recurg la Wi-Fi de la hoteluri, restaurante şi alte locuri.
Acelaşi sondaj a relevat şi faptul că 87.8% dintre respondenţi îşi stochează biletul de îmbarcare direct pe telefon, semn că digitalizarea companiilor aeriene a fost cea mai bună decizie pentru călătorii care merg cu avionul şi care, astfel, au scăpat de grijile hârtiilor de imprimat. Atunci când vine vorba despre modalitatea de plată în vacanţă, 42.4% dintre români aleg plata cu telefonul (prin intermediul diferitelor aplicaţii), iar 37.6% merg pe varianta cardului fizic. Numai 20% dintre ei mai preferă plata cash, în moneda locală, semn că telefonul şi existenţa diverselor aplicaţii de plată au redus considerabil din grijile lor legate de banii din vacanţă: schimbarea banilor în moneda locală, drumurile la bancomat, stresul de a lua portofelul peste tot şi multe altele.
Interesantă este şi raportarea lor la e-mailul de birou: 47.8% dintre ei îl verifică numai dacă este o urgenţă, 28.2% susţin că îl verifică, deoarece se simt mai liniştiţi astfel, în timp ce numai 24.1% aleg deconectarea totală.
Atunci când vine vorba despre momentul preferat pentru a posta imagini din vacanţă, cei mai mulţi români (45.7%) aleg să posteze în timp real, o dovadă în plus a faptului că un smartphone şi o conexiune bună la internet sunt factori esenţiali pentru succesul concediului lor.
Potrivit sondajului, 46.9% dintre respondenţi spun că au luat în calcul să îşi cumpere un telefon mai performant pentru vacanţă, deoarece îşi doreau o calitate mai bună a pozelor şi a filmuleţelor realizate în timpul concediului. Dintre aceştia, 70% spun că deţin un telefon Android, iar 30% dintre ei au iPhone.
În acelaşi timp, în ceea ce priveşte achiziţia unui telefon la mâna a doua, 60% dintre respondenţi susţin că ar achiziţiona un smartphone care nu este nou, mai ales că acum există oferte foarte bune pentru telefoane care nu sunt la primul utilizator, dar care arată şi funcţionează impecabil.