Aproape jumătate dintre români cred că statul poartă o mare parte din vină pentru situaţia lor actuală, conform ediţiei a II-a a Barometrului Informat.ro – Inscop Research realizate în perioada 20-26 iunie, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Un procent de 46% dintre respondenţi sunt total de acord cu afirmaţia “Simt că statul poartă o mare parte din vină pentru situaţia mea actuală”, 24,6% sunt oarecum de acord, 9,7% oarecum în dezacord, iar 17,3% în total dezacord. Nu ştiu sau nu răspund la această întrebare 2,4% din totalul eşantionului.

Votanţii AUR, persoanele între 45 şi 60 de ani şi locuitorii din urbanul mic sunt de acord cu afirmaţia într-o proporţie mai mare decât celelalte categorii de populaţie. Îşi exprimă dezacordul cu afirmaţia mai ales votanţii USR, tinerii sub 30 de ani şi persoanele cu studii superioare.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Un procent de 48,2% dintre cei intervievaţi îşi exprimă acordul total cu afirmaţia “Cei care reuşesc în România nu sunt neapărat cei mai capabili, ci cei mai conectaţi”. 25,8% sunt oarecum de acord, 5,1% oarecum în dezacord, iar 15,6% în total dezacord. Ponderea non-răspunsurilor este de 5,3% din totalul eşantionului.

Tind să fie de acord cu afirmaţia într-o măsură mai mare decât restul populaţiei mai ales votanţii PNL şi USR, tinerii sub 30 de ani şi angajaţii la stat. Votanţii PSD şi AUR, persoanele de peste 60 de ani şi cei cu educaţie primară sunt în dezacord cu afirmaţia într-o măsură mai mare decât restul populaţiei.

Un procent de 49,5% dintre cei chestionaţi sunt total de acord cu afirmaţia “Am senzaţia că sistemul este astfel construit încât să te ţină pe loc”, 23,3% sunt oarecum de acord, 8,2% oarecum în dezacord, iar 16,4% în total dezacord. Nu ştiu sau nu răspund la această întrebare 2,6% din totalul eşantionului.

Votanţii AUR, persoanele cu studii medii, locuitorii din urbanul mic şi angajaţii la stat tind să fie de acord cu afirmaţia dată într-o măsură mai mare decât media. Sunt în dezacord cu afirmaţia mai ales votanţii PSD şi USR, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educaţie primară şi locuitorii din Bucureşti şi din urbanul mare.

Afirmaţia “Simt că alţii au fost ajutaţi pe nedrept, în timp ce eu am fost ignorat(ă)” întruneşte acordul total al 38,6% dintre respondenţi. 20,2% sunt oarecum de acord, 11,3% oarecum în dezacord, iar 25,4% în total dezacord. Nu ştiu sau nu răspund la această întrebare 4,4% din totalul eşantionului.

Sunt de acord cu afirmaţia mai ales votanţii AUR, persoanele între 30 şi 44 de ani şi locuitorii din mediul rural. Sunt în dezacord cu afirmaţia dată mai ales votanţii USR, persoanele cu studii superioare şi locuitorii din Bucureşti şi din urbanul mare.

54,5% dintre participanţii la sondaj sunt total de acord cu afirmaţia “Cred că succesul unora este rezultatul unui sistem corupt sau nedrept”, 21,7% sunt oarecum de acord, 5,5% oarecum în dezacord, iar 15,2% în total dezacord. Ponderea non-răspunsurilor este de 3,1% din totalul eşantionului.

Persoanele între 30 şi 44 de ani, locuitorii din Bucureşti şi angajaţii la privat sunt de acord cu afirmaţia într-o proporţie mai mare decât celelalte categorii de populaţie. Îşi exprimă dezacordul cu afirmaţia mai ales votanţii PSD, persoanele între 45 şi 59 de ani şi locuitorii din mediul rural.

Barometrul Informat.ro – Inscop Research este un sondaj de opinie lunar realizat de Inscop Research, la comanda platformei de ştiri Informat.ro, în parteneriat cu think-tankul Strategic Thinking Group.

Metoda de cercetare a fost interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat, fiind de 1.150 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 2,9%, la un grad de încredere de 95%.