Sondaj: Jumătate dintre marile multinaționale vor să reducă spațiul pentru birouri în trei ani

angajati, munca, birou, companii Sursă foto: Unsplash

Aproximativ jumătate dintre marile multinaționale plănuiesc să reducă spațiul de birouri în următorii trei ani, pe măsură ce se adaptează la creșterea numărului de persoane care lucrează de acasă de la pandemie încoace, scrie FT.

Un sondaj realizat de compania Knight Frank în rândul directorilor responsabili de domeniul imobiliar din 350 de companii din întreaga lume, care au împreună 10 milioane de angajați, a arătat că cele mai multe au ca obiectiv reducerea spațiului cu 10 până la 20%.

“Mai bine, dar mai puțin spațiu este probabil sloganul pentru organizațiile mari”, a declarat Lee Elliott, expert în domeniul imobiliar comercial la Knight Frank.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

De asemenea, aproape jumătate dintre companiile intervievate intenționează să își schimbe sediul în următorii trei ani. Cu toate acestea, majoritatea companiilor mai mici intenționează să își extindă spațiul de birouri.

Elliot a declarat că multe companii au pus în pauză deciziile imobiliare în ultimii trei ani, așteptând să evalueze obiceiurile de lucru post-pandemic. Multe dintre ele vor trebui să aștepte în continuare să le expire contractele de închiriere înainte de a face schimbări, a adăugat el.

“Au fost mulți oameni care au vorbit despre schimbare, dar nu am văzut prea multe dovezi în acest sens. Cred că acum suntem la acel punct de cotitură”, a spus el. “Schimbarea pe piața ocupanților este un joc de 3-6 ani, nu un joc de 3-6 luni.”

Companiile au abordări diferite în ceea ce privește munca de acasă. BlackRock, managerul de investiții, a ordonat luna trecută tuturor angajaților să se întoarcă la birou patru zile pe săptămână, după ce JPMorgan a decis în aprilie să ceară personalului de conducere să lucreze în persoană cu normă întreagă.

Aproximativ o treime dintre companii au optat pentru munca în persoană în totalitate sau în cea mai mare parte, potrivit cercetării Knight Frank, care a acoperit companii din întreaga lume din industrii care variază de la tehnologie la servicii financiare. Majoritatea companiilor, adică 56%, au optat pentru o politică hibridă, în timp ce aproximativ 10% intenționează să lucreze în mare parte sau în întregime la distanță.

În urma unei runde de disponibilizări, grupul de ride-sharing Lyft a revenit în aprilie asupra unei politici care permitea lucrul complet la distanță și le-a spus angajaților să se întoarcă la birou cu jumătate de normă în cursul acestui an.

Un studiu al Savills a estimat că orașe americane precum San Francisco și Washington DC vor avea cel mai mare surplus de spații de birouri în următorul deceniu, în timp ce piața asiatică va fi mai restrânsă, iar Europa “va sta la mijlocul pachetului”.

“Nu este vorba despre birouri care devin pur și simplu goale din cauza faptului că unele orașe înregistrează niveluri mai scăzute de revenire la locul de muncă după pandemie. Este vorba despre modul în care tendințele economice, demografice și de dezvoltare pe termen lung interacționează cu modelele de lucru”, a declarat Kelcie Sellers, asociat de cercetare la Savills.

În Londra, companiile au acceptat un număr record de mutări de birouri anul trecut, dar au ocupat mai puțin spațiu decât media de dinainte de Covid, potrivit datelor Cushman & Wakefield.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Părerea mea e că acele companii care cer angajaților sa se întoarcă la birou fără un motiv serios, doar pentru micromanagement, sunt oricum destinate pieirii. Ele vor trage după ele și segmentul imobiliar de birouri care trebuie sa se reinventeze. În România, nu vad o problema. Se vor goli de firme de IT, de bănci, procesul a început și e ireversibil, dar se vor ocupa cu clinici, spitale, poate scoli, unde prezenta e necesara si de care avem atât de multă nevoie.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.