Sondaj Reuters: Prețurile locuințelor vor continua să scadă anul acesta, în special în SUA, Canada, Australia și câteva țări din Europa

imobiliar, locuinta, prima casa Sursa foto: FNGCIMM

Preţurile locuinţelor în câteva pieţe importante vor continua să scadă anul acesta, conform unui sondaj realizat de Reuters în rândurile analiştilor pieţei imobiliare, citat de Agerpres.

Creşterea ratelor creditelor ipotecare, după ce băncile centrale au majorat dobânzile pentru a contracara inflaţia ridicată, şi boom-ul istoric al preţurilor locuinţelor în timpul pandemiei au făcut ca achiziţionarea unei locuinţe să fie aproape imposibilă pentru mulţi potenţiali cumpărători.

Aceste evoluţii au dus la creşterea chiriilor pe cele mai multe pieţe, astfel încât per ansamblu costurile cu locuinţa sunt mult mai mari decât în ultimii ani.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Scăderile previzionate ale preţurilor locuinţelor în SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, Australia şi Noua Zeelandă vor şterge cu 50% creşteri de preţuri de la începutul pandemiei, în 2020, estimează analiştii.

50 din cei 96 de analişti care au participat la sondajul efectuat în perioada 15 februarie – 8 martie avertizează că în următorii ani se va înrăutăţi accesibilitatea achiziţionării unei locuinţe. Nouă dintre ei spun că va scădea semnificativ accesibilitatea.

„Acele pieţe care au înregistrat cele mai mari creşteri în timpul pandemiei, deci locuri ca Noua Zeelandă, Canada, pieţele nordice, vor fi probabil cele mai afectate”, a explicat Kate Everett-Allen, de la Knight Frank.

Preţurile locuinţelor în Canada şi Noua Zeelandă, care au început să scadă anul trecut, ar urma să înregistreze, un declin de cel puţin 20% faţă de nivelul de vârf din pandemie.

Scăderi de peste 10% sunt estimate şi în Australia (16%), Germania (11,5%) şi SUA (10%), în timp ce în Marea Britanie este previzionat un declin de 8%.

„O încetinire a construirii de noi locuinţe şi o scăderea numărului de permise de construcţie au urma să adâncească deficitul de locuinţe în multe ţări din întreaga lume, creşterea populaţiei continuând să depăşească furnizarea de noi locuinţe”, susţin analiştii de la JLL.

Totuşi, activitatea în China, care se confruntă cu o criză pe piaţa imobiliară, ar urma să se redreseze în 2023, în urma politicilor de stimulare şi a ridicării restricţiilor, care încurajează achiziţiile.

În timp ce piaţa imobiliară din India rămâne rezilientă în pofida majorării dobânzilor, preţurile locuinţelor în Dubai ar urma să crească semnificativ, estimează analiştii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: