Sondaj Reuters: Rata inflației din Rusia în 2022 este de așteptat să accelereze până la cel mai ridicat nivel din 1999

Inflatie

Rata inflației din Rusia în 2022 este de așteptat să accelereze până la cel mai ridicat nivel din 1999, în timp ce economia va înregistra cea mai profundă contracție din 2009 ca urmare a sancțiunilor drastice occidentale, a arătat joi un sondaj Reuters.

Așteptările economice s-au deteriorat drastic în ultimele săptămâni, deoarece Rusia a fost lovită de sancțiunile occidentale fără precedent menite să pedepsească Moscova pentru ceea ce numește „o operațiune militară specială” în Ucraina, care a început pe 24 februarie.

Cei15 analiști intervievați la sfârșitul lunii martie au sugerat că Banca Rusiei își va menține dobânda cheie neschimbată la 20% la ședința consiliului de administrație din 29 aprilie.

Se așteaptă ca banca centrală să scadă dobânda cheie la 16% până la sfârșitul anului, menținând ratele ridicate pentru a ajuta la domolirea inflației în creștere.

Potrivit sondajului, în 2022 rata inflației ar putea accelera la 23,7%, cu mult peste ținta Rusiei de 4%. Un sondaj similar de la sfârșitul lunii ianuarie a prezis inflația pentru 2022 la 5,5%.

Economia este pe cale de a se contracta cu 7,3% în acest an, arată sondajul, marcând o schimbare a așteptărilor pieței pentru o creștere de 2,5% în sondajul din ianuarie.

Volatilitatea rublei se adaugă, de asemenea, la riscurile de inflație și la turbulențele financiare. Moneda rusă a atins un minim istoric de 120 pentru dolarul american în tranzacțiile cu Moscova pe 10 martie, înainte de a reveni la aproximativ 83,50 joi. Sondajul sugerează că rubla se va tranzacționa la 97,50 pentru dolar în 12 luni de acum înainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *