Sondaj: Șase din zece angajați ar vrea să facă o reconversie profesională în 2025

telemunca-teleworking-computer-calculator-Pexels-e1604673995101 Foto: Telemuncă / Pexels.com

Șase din 10 angajați plănuiesc în următorul an să schimbe domeniul de activitate sau să trecă printr-un proces de reconvensie profesională, conform unui sondaj realizat de platforma de locuri de muncă eJobs și Skillab.

Un salariu mai bun reprezintă principalul motiv pentru care cei mai mulți dintre ei și-ar dori să își schimbe profesia, acesta fiind menționat pe primul loc de 77,4% dintre respondenți. 43,4% sunt motivați de perspective mai bune de dezvoltare, 38,5% și-ar dori să aibă un stil de lucru flexibil, respectiv să poată munci remote sau hibrid și aproape la fel de mulți caută mai multă stabilitate

Conform datelor sondajului, circa 23% dintre angajați susțin că au un plan de dezvoltare profesională pe care îl urmează, iar 33% dintre respondenți au schițat un plan, dar nu consideră că îl și implementează. Diferența de respondenți rămași nu au un plan întrucât 14% dintre ei consideră că este exclusiv în sarcina angajatorului, 16% consideră că ar fi greu de urmat și doar 5% nu sunt interesați de a avea un plan de dezvoltare în carieră.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„Vedem un procent mare de angajați care deja sunt hotărâți să facă o mișcare clară în direcția reconversiei profesionale în viitorul imediat. Se uită nu doar la domeniile care se dezvoltă, dar și la competențele pe care le cere piața astfel încât să își crească șansele de angajare și peste 5 sau 10 ani de acum încolo. Candidații încep să fie tot mai conectați la industriile în care vor să lucreze și să înțeleagă faptul că va trebui să se adapteze la schimbările permanente care apar în domeniul lor de activitate sau în domeniile conexe”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing în cadrul eJobs.ro.

În legătură cu  reconversia meseriei, circa 58% dintre respondenți spun că ar urma cursuri care să îi ajute să-și îmbunătățească abilitățile de management și comunicare și lucru în echipă. Aproape în egală măsură, 50% dintre respondenți ar acorda aceeași importanță dezvoltării setului de competențe tehnice pentru a rămâne relevanți. Totuși, cei care au și urmat un curs de dezvoltare în ultimul an sunt în procent de doar 30%.

Cu toate acestea, 65% dintre candidați sunt convinși că este nevoie să dobândească noi abilități pentru a putea rămâne relevanți pe piața muncii, în condițiile în care domeniul în care lucrează se schimbă atât de rapid încât au nevoie să învețe încontinuu. Abilitățile în IT, cele de analiză a datelor de management, abilitățile în business și cele din domeniul financiar sunt seturi de competențe de care angajații cred că vor avea nevoie în viitor, potrivit analizei. Timpul pe care ar fi dispuși să-l aloce educației pentru o nouă carieră diferă: 44% dintre respondenți menționează un total de 5 ore pe săptămână, 28% ar putea acorda 10 ore pe săptămână, 9% undeva la 15 ore, iar 11% chiar 20 de ore.  În extrema cealaltă, doar 9% nu au niciun fel de disponibilitate în acest scop.

„Cei care lucrează deja la dezvoltarea profesională sunt motivați în primul rând de dorința de a ține ritmul cu schimbările din piață, dar și de beneficiile pe care învățarea continuă le are. Astfel, cei care au urmat cursuri în acest sens observă schimbări importante în cariera lor”, spune Raluca Neagu, CEO în cadrul platformei online de cursuri Skillab România.

De altfel, 7 din 10 dintre participanții sondajului susțim că în compania pentru care lucrează, programele și cursurile de dezvoltare profesională nu fac parte din pachetul de beneficii extrasalariale. Doar 11% spun că au parte de un astfel de beneficiu, în timp ce 6% spun că efortul financiar este împărțit între angajați și angajatori.

Sondajul a fost realizat în luna octombrie la care au participat 2.081 de respondenți.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: