Compania Sony trebuie să se confrunte cu un proces colectiv în valoare de până la 6,3 miliarde de lire sterline (7,9 miliarde de dolari) pentru acuzațiile că producătorul PlayStation a abuzat de poziția sa dominantă, ceea ce a dus la prețuri inechitabile pentru clienți, a decis un tribunal din Londra, scrie Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Sony Interactive Entertainment (SIE) a fost dată în judecată anul trecut în numele a aproape 9 milioane de persoane din Marea Britanie care au cumpărat jocuri digitale sau conținut adițional prin intermediul PlayStation Store al Sony.

Alex Neill, o avocată a consumatorilor, a intentat procesul împotriva Sony, care este evaluat la 5 miliarde de lire sterline (6,23 miliarde de dolari) plus dobânzi. Estimarea totală a daunelor din acest caz a fost de până la 6,3 miliarde de lire sterline în documentele depuse luna trecută în instanță.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Ea spune că firma a abuzat de poziția sa dominantă prin faptul că a cerut ca jocurile digitale și suplimentele să fie cumpărate și vândute doar prin intermediul PlayStation Store, care percepe un comision de 30% dezvoltatorilor și editorilor.

Prin urmare, clienții au plătit prețuri mai mari pentru jocuri și conținut adițional decât ar fi făcut-o în mod normal.

Avocații Sony au susținut că acest caz este “viciat de la început până la sfârșit” și au spus că ar trebui să fie respins.

Tribunalul de Apel pentru Concurență a decis că procesul lui Neill poate continua, deși a declarat că persoanele care au făcut achiziții din PlayStation Store după ce cazul a fost deschis în 2022 ar trebui să fie eliminate din grupul de reclamanți propus.

Sony nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

În România, Consiliul Concurenței a declanșat, la finele lunii mai, o investigație pe piața de distribuție a jocurilor video pentru console PlayStation și producătorul Sony este investigat pentru posibil de abuz de poziție dominantă, ceea ce a dus la creșterea prețurilor pentru jocurile video pentru aceste console.

Autoritatea de concurență are indicii că Sony ar fi abuzat de poziția sa dominantă pe piața consolelor de jocuri video atât prin vânzarea online a jocurilor video compatibile cu consolele PlayStation, exclusiv, prin intermediul platformei PlayStation Store, cât și prin interzicerea comercializării codurilor de activare pentru jocuri video compatibile cu consolele PlayStation de către distribuitorii concurenți.

Prin aceste practici, s-ar fi redus opțiunile de achiziție a jocurilor video compatibile PlayStation, ceea ce ar fi dus la creșterea prețurilor pentru jocurile video pentru acest tip de console. Un alt afect al acestor practici îl reprezintă și descurajarea studiourilor din România de a dezvolta jocuri video compatibile cu PlayStation, afirmă Consiliul Concurenței.

Consolele marca PlayStation ale lui Sony sunt preferate de jucătorii români, potrivit informațiilor publice, în România existând aproximativ 1,3 milioane de utilizatori de jocuri video pe console și 127 de studiouri de dezvoltare a jocurilor video care ar fi afectate de această posibilă practică anticoncurențială a Sony.