Spania a atras un număr record de turiști, în cursa pentru a prinde Franța/ Creșterea numărului de vizitatori a stârnit însă reacții negative în rândul unor spanioli care vor să vadă mai puțini turiști

Barcelona, Spania Sursa foto: Pexels

Spania a atras un număr record de turiști anul trecut, în timp ce concura pentru a fura titlul Franței de cea mai importantă destinație turistică din lume, dar creșterea numărului de vizitatori provoacă izbucniri furioase de “turism-fobie”, arată o analiză a publicației Financial Times.

Țara iberică a înregistrat o creștere de 13 milioane de persoane în 2023, care a ridicat numărul de vizitatori internaționali la un nou record de peste 85 de milioane – aproape dublu față de populația sa – potrivit unui clasament al organizației de turism a ONU.

Spania a depășit SUA pentru a deveni a doua cea mai vizitată țară din lume în 2017 și de atunci a încercat să reducă diferența față de Franța. Guvernul francez își promovează poziția de “prima destinație turistică din lume”, iar sosirile sale au crescut cu 7 milioane, ajungând la 100 de milioane anul trecut.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Boom-ul Spaniei este un impuls economic pentru țară, unde turismul reprezintă 12-13% din PIB, dar este, de asemenea, o bătaie de cap pentru guvern, deoarece alimentează o reacție de respingere și un sentiment de saturație în rândul unor spanioli.

În zonele fierbinți, de la Insulele Canare până în Țara Bascilor, afluxul de vizitatori stârnește ceea ce a fost numit “turism-fobie” de către locuitorii furioși din cauza unor probleme precum noile stațiuni inestetice, creșterea prețurilor de închiriere, comportamentul neadecvat și utilizarea excesivă a apei.

Ca răspuns, guvernele locale iau măsuri drastice, printre care se numără taxe de turism, interdicții privind noile locuințe de vacanță și reglementări stricte privind apartamentele de închiriat de tip Airbnb.

Turismul balnear rămâne principala atracție a Spaniei, iar anxietatea provocată de războiul din Orientul Mijlociu a atras călători care altfel ar fi putut merge în “țări care se conturau ca fiind concurente, precum Turcia, Tunisia și Egipt”, a declarat Pablo Díaz Luque, profesor universitar de economie din Catalonia.

Jordi Hereu, ministrul spaniol al turismului și industriei, a declarat că 2023 a fost un “succes incontestabil” pentru țară și a atras cheltuieli de 108 miliarde de euro din partea străinilor. “Dar nu ar trebui să ne lăsăm amăgiți”, a spus el. “Mai avem încă mult de lucru, avem loc de îmbunătățiri”.

Insulele Canare au devenit luna trecută centrul reacției împotriva turismului, zeci de mii de locuitori ieșind în stradă în cadrul unor proteste sub sloganul “Insulele Canare sunt epuizate”.

Insulele Baleare au înăsprit o lege pentru a limita consumul excesiv de alcool, iar guvernul din Mallorca reduce numărul de paturi pentru turiști de pe insulă cu 18.000, adică 4 % din total. San Sebastián a decretat că grupurile de turiști nu pot depăși 25 de persoane, în încercarea de a reduce aglomerația de pe trotuare.

În Catalonia, guvernul regional a impus, pentru prima dată, limite privind consumul de apă în hoteluri. Iar în capitala sa, Barcelona, noul primar socialist Jaume Collboni a declarat că orașul a ajuns la limită și a promis să elimine apartamentele turistice din orașul vechi.

Hereu a declarat că Spania se străduiește să obțină un turism “de calitate” în detrimentul cantității, ceea ce înseamnă să facă acest sector durabil din punct de vedere economic, de mediu și social. “Cetățenii sunt o parte esențială a turismului”, a spus el. “Trebuie să le ascultăm cererile, indiferent de unde vin, deoarece fără cetățeni nu există destinații turistice.”

Juan Ignacio Pulido, profesor de economie turistică la Universitatea din Jaén, a declarat că reputația internațională tot mai mare a Spaniei ca centru culinar atrage tot mai mulți gurmanzi, în timp ce turiștii culturali vin pentru galerii, muzee și clădirile istorice ale orașelor sale.

Britanicii reprezintă cel mai mare grup de vizitatori în Spania, urmați de francezi și germani.

Dar Pulido a declarat că Spania mai are de parcurs un drum până să ajungă la nivelul diversității atracțiilor Franței.

Parisul rămâne principala atracție, iar organizatorii Jocurilor Olimpice din această vară se așteaptă ca evenimentul să atragă 15 milioane de persoane. Cu toate acestea, Franța “a dezvoltat, de asemenea, un model foarte interesant de turism rural și agroturism pe care Spania nu a reușit încă să îl egaleze”, a declarat Pulido.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: