Spania anunţă călătorii gratuite cu trenurile pe distanțe scurte și medii din septembrie până la sfârşitul anului

spania steag flag pexels sursa foto: Pexels

Călătoriile cu trenul pe distanțe scurte și medii în Spania vor fi gratuite timp de patru luni, începând cu luna septembrie, a anunțat marți, 12 iulie, premierul Pedro Sánchez, scrie publicația Euronews.com.

Toate trenurile de navetiști (Cercanías și Rodalies) și liniile regionale de distanță medie care acoperă călătorii mai mici de 300 km (rutele Media Distancia) operate de operatorul feroviar național Renfe vor fi gratuite de la 1 septembrie până la 31 decembrie.

Reducerea este disponibilă numai pentru biletele cu mai multe călătorii, nu și pentru cele directe. Călătoriile pe alte servicii, inclusiv pe trenurile de lungă distanță și pe cele operate de alte companii, nu vor fi reduse.

Acest lucru ar putea însemna călătorii gratuite cu trenul între orașe precum Barcelona și Sevilla sau Madrid și Bilbao.

O reducere de 50% la biletele de tren fost deja introdusă în luna iunie, într-un efort de a ajuta navetiștii. Dar, după ce a analizat situația financiară a țării, premierul Sánchez a decis ca, pentru o anumită perioadă, călătoriile să fie complet gratuite. Biletele de tren gratuite au ca scop reducerea impactului crizei costului vieții din țară.

Germania a introdus o măsură similară, care este încă în vigoare, în perioada iunie-august, cu un abonament redus pentru transportul public la nivel național. Astfel, călătorii se pot bucura de utilizarea nelimitată a serviciilor locale și regionale pentru doar 9 euro pe lună.

Biletele de tren gratuite vor fi finanțate printr-o nouă taxă pe profit pentru băncile și companiile energetice care au profitat de pe urma creșterii ratelor dobânzilor și a prețurilor la energie. Noua taxă urmează să fie introdusă în 2023 și ar putea genera până la 7 miliarde de euro în doi ani.

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *