Spaniolii au plătit luna trecută mai mult ca niciodată pentru paella, deoarece prețurile uleiului de măsline, orezului și legumelor au crescut vertiginos, scri Bloomberg.
Costul ingredientelor cheie necesare pentru a găti felul de mâncare emblematic al națiunii a sărit cu 19,1% față de anul trecut în februarie, potrivit indicelui lunar Paella al Bloomberg, care reunește date de la Institutul Național de Statistică din Spania.
Această valoare este de peste trei ori mai mare decât inflația generală a țării, de 6%. Prețul uleiului de măsline a crescut cel mai mult – cu 33,5%, în timp ce legumele și legumele au avansat cu 23,6%, iar orezul cu 21,2%.
Prețurile alimentelor au continuat să crească rapid chiar și după ce guvernul a redus taxele pe produsele de bază la începutul anului. Potrivit Ministerului Economiei, o scădere a producției de fructe și legume cauzată de condițiile meteorologice, alături de cererea externă puternică, au determinat creșterea prețurilor.
O situație similară a fost descoperită de Bloomberg în Italia, unde măsurătoarea Index Pizza Margherita a arătat că prețurile pentru o pizza preparată acasă au urcat în ianuarie cu 25 la sută, în timp ce inflația generală a fost de circa 10 la sută.