Continuă tensiunile între partenerii de coaliția de guvernare pe tema noii legi a pensiilor. Fostul ministru al Economiei şi consilier al premierului Marcel Ciolacu, a ieșit vineri cu o declarație, spunând că banii pentru creșterea pensiilor trebuie alocați din 2024, nu din 2025. Acesta susține că există soluții pentru a se găsi resursele financiare necesare și subliniază că acestea nu înseamnă impunerea unor taxe suplimentare. De asemenea, face referire la opoziția PNL.
“Pensionarii români au dreptul la echitate. Surprinzător, în ședința de guvern de ieri (joi, n.red.), premierul Marcel Ciolacu a întâmpinat opoziția PNL-ului pentru creșterea pensiilor și reformarea sistemului de pensii. De ce? Uităm pentru ce suntem la guvernare, uităm pentru ce am făcut o coaliție? Nu putem accepta nici un fel de scuză. Premierul Marcel Ciolacu știe foarte bine că avem resursele financiare necesare și nu poate accepta un „nu se poate” atât timp cât milioane de pensionari vor beneficia în mod real de noua formulă de calcul. Este o lege așteptată de milioane de români, care va aduce mulțumire și echitate celor ce au muncit din greu, o viață întreagă, pentru a avea o bătrânețe decentă”, susține Spătaru, într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.
Spătaru face referire și la PNRR și aruncă “săgeți” înspre partenerii de coaliție. “Domnul ministru Boloș (Marcel Boloș, ministru de Finanțe, PNL, n.red.) știe bine că legea pensiilor reprezintă un jalon PNRR, și-a asumat practic ceea ce trebuie făcut. Comisia Europeană și Banca Mondială au apreciat favorabil această propunere de lege, în special din perspectiva sustenabilității. Banii trebuie alocați din 2024, nu din 2025. Nu există amânări în această situație, există soluții. Vreau să fiu foarte clar: soluțiile nu înseamnă impunerea unor taxe suplimentare. Populația este corectă, responsabilă și de aceea merită la rândul ei responsabilitate și din partea guvernului. Iar din guvern face parte și ministrul de finanțe, care are rolul de a găsi resursele financiare așteptate de români și de a impune disciplina necesară pentru eliminarea risipei”, spune Spătaru.
Acesta pledează declarativ pentru o colectare mai bună. “Am spus în timpul mandatului de ministru și continui să afirm că digitalizarea ANAF si creșterea colectării TVA trebuie să reprezinte prioritatea zero a Ministerului de Finanțe. Cât putem colecta din aceste măsuri? Aplicând diferența de 10% dintre cât colectam și cât am putea colecta prin eliminarea evaziunii, așa cum spune fostul șef al ANAF, la valoarea PIB-ului actual, ajungem la valoarea de 157 de miliarde de lei. Vi se pare că nu acoperim suma de 30 de milarde necesară pentru creșterea pensillor în 2024 sau de 35 de miliarde din 2025? Ce ar fi dacă peste aceasta sumă am incepe să adaugăm și redevențe din exploatarea resurselor minerale? Nu cumva am avea bani și de investiții ce vor genera creștere economică și venituri suplimentare la buget?”, a continuat Spătaru.
Amintim că noua lege a pensiilor a fost adoptată, joi, în ședința de Guvern, după ce a creat prima criză majoră din coaliția de guvernare din ultimii doi ani. Liberalii în frunte cu ministrul Finanțelor Marcel Boloș au reclamat, joi dimineață, „inadvertențe” pe cifrele din noua lege a pensiilor creată de ministerul Muncii condus de social-democrata Simona Bucura-Oprescu. Ministerul Finanțelor a dat joi aviz condiționat pe proiectul legii pensiilor, potrivit documentului consultat de G4Media. (Toate detaliile, AICI)
Ministerul Finanțelor afirmă că sunt necesare măsuri suplimentare de creștere a veniturilor, respectiv de creștere a taxării mediului de afaceri și a populației, care să acopere impactul bugetar de minim 33 miliarde lei al legii pensiilor, care nu a fost luat în calcul în propunerile de limite de cheltuieli pentru anul 2024 trimise Guvernului, arată un document obținut de Economedia.