BREAKING Guvernul a adoptat legea pensiilor, care a creat prima criză majoră în coaliție/ Ministrul Finanțelor avertizează că este nevoie de taxe pentru mediul de afaceri și populație, pentru a acoperi impactul / Ministrul Muncii: Exclus să se amâne creșteri de pensii

Marcel Ciolacu Marcel Boloș Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Noua lege a pensiilor a fost adoptată, joi, în ședința de Guvern, după ce a creat prima criză majoră din coaliția de guvernare din ultimii doi ani. Liberalii în frunte cu ministrul Finanțelor Marcel Boloș au reclamat, joi dimineață, „inadvertențe” pe cifrele din noua lege a pensiilor creată de ministerul Muncii condus de social-democrata Simona Bucura-Oprescu. Ministerul Finanțelor a dat joi aviz condiționat pe proiectul legii pensiilor, potrivit documentului consultat de G4Media.

UPDATE 18.23 Ministerul Muncii Simona Bucura-Oprescu a declarat că sursa de finanțare a pensiilor este bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul de stat.

„Guvernul lucrează pentru pregătirea proiectului de lege pentru bugetul de stat pe anul 2024 și sunt convinsă că, ca de fiecare dată, pentru că Guvernul este unul responsabil, împreună cu colegii din PNL vom găsi soluțiile necesare astfel încât românii în 2024 să poată beneficia de creșterile la pensii prevăzute în acest proiect de lege”, a declarat ministrul Muncii.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Simona Bucura-Oprescu a afirmat că este „exclus” să se amâne creșteri de pensii. „Am făcut o lege stabilă și sustenabilă. Toate aceste calcule… efortul nostru din această perioadă nu poate fi descris în cuvinte. Am făcut acest proiect cu gândul că românii trebuie să aibă parte de el și că românii trebuie să simtă faptul că îi respectăm și printr-o lege a pensiilor sustenabilă și aplicabilă și prin acest proiect de lege”, a spus ea.

Ea a reiterat că în anul 2024 se vor acorda două creșteri de pensii, respectiv una deja prevăzută în actuala lege, majorarea cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, iar cealaltă prin recalcularea pensiilor.

Simona Bucura-Oprescu afirmă că calculele Ministerului Muncii sunt cele lucrate împreună cu Banca Mondială, care sunt mai complexe decât cele făcute miercuri seară cu Ministerul Finanțelor.

Ea a afirmat: „Mă bucur că Ministerul Finanțelor își pune condiții și sunt sigură că va face tot ceea ce ține de el ca să le și îndeplinească. Ca să avem bani de pensii și salarii este foarte important să avem și colectare bună, să avem și obiective”.

UPDATE 17.20 Guvernul a adoptat noua lege a pensiilor, conform surselor Economedia. Premierul Marcel Ciolacu a confirmat informația.

UPDATE 17.06 Ministerul Finanțelor afirmă că sunt necesare măsuri suplimentare de creștere a veniturilor, respectiv de creștere a taxării mediului de afaceri și a populației, care să acopere impactul bugetar de minim 33 miliarde lei al legii pensiilor, care nu a fost luat în calcul în propunerile de limite de cheltuieli pentru anul 2024 trimise Guvernului, arată un document obținut de Economedia. (Detalii, AICI)

UPDATE 16.12 Ministerul Finanțelor a dat joi aviz condiționat pe proiectul legii pensiilor, potrivit documentului consultat de G4Media. Proiectul este mărul discordiei între PSD și PNL, liberalii avertizând prin vocea lui Nicolae Ciucă că e nevoie de ”clarificări”. În aviz, ministrul Marcel Boloș (PNL) a avertizat că dacă proiectul de lege intră în vigoare, deficitul bugetar va crește în 2024 la 5,5% din PIB, iar în 2025 va ajunge la 6,1% din PIB. Or, susține ministrul Boloș, aceste cifre sunt cu mult peste țintele de deficit asumate de România și asta ar duce la posibilitatea ca fondurile europene să fie suspendate. În plus, ministrul liberal al Finanțelor a cerut și ca majorarea pensiilor să fie etapizată dacă se constată ”deteriorarea” evoluției deficitului bugetar. Detalii, AICI.

UPDATE 16.10 Guvernul așteaptă avizul Consiliului Economic și Social (CES).

UPDATE 15.28 Ședința de Guvern a fost suspendată până la ora 16.30, potrivit surselor G4Media.

UPDATE 14.20 Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că legea pensiilor a primit aviz de la Ministerul Finanțelor și va fi adoptată în ședința de joi.

„Avem pe masa Guvernul proiectul noii legi a pensiilor din sistemul public. Este una dintre cele mai importante legi din acest mandat, care aduce două majorări de pensii în anul 2024. Prima va fi la 1 ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie din sistemul public de pensii. Mai mult, prin aprobarea acestei legi, vom elimina pragul de 9,4% din PIB introdus de cei care doreau blocarea creșterii pensiilor până în anul 2070. Am parcurs și avizul Ministerului de Finanțe”, a afirmat el.

UPDATE 13.30 Dacă ai intrat acum pe site, iată mai jos un scurt rezumat al crizei politice. Care sunt principalele neînțelegeri dintre cele două partide și le aduc reciproc

  • Liberalii au dat tonul afirmând că suma de 55 de miliarde de lei cât ar reprezenta impactul creșterii pensiilor de anul viitor nu poate fi susținut de la buget.
  • Pesediștii susțin că liberalii au citit greșit cifra de 55 de miliarde și că ea nu reprezintă valoarea majorărilor de anul viitor, ci doar totalul cheltuielilor cu pensiile pentru patru luni de zile (septembrie – decembrie 2024).
  • PSD susține că impactul total al creșterii pensiilor în 2024 este de doar aprox 30 de miliarde de lei (indexarea de la 1 ianuarie plus creșterea de la 1 septembrie).
  • În spațiul public au apărut două documente: unul cu costurile totale cu pensiile estimate de Banca Mondială pentru anul viitor, de 146 miliarde lei, și altul de la Finanțe cu cheltuielile efectuate propriu-zis, care indica un cost cu pensiile de 136 miliarde lei. În cele din urmă la estimarea impactului bugetar se vor lua în calcul costurile efective, de 136 miliarde lei.

UPDATE 13.28 Ministerul Finanțelor estimează că pensiile vor costa anul viitor, în total, după indexare și recalculare, 136 miliarde lei, în timp ce Ministerul Muncii estimează un cost total de 146 miliarde lei, arată documentele obținute de Economedia. Conform informațiilor Economedia, diferența dintre cele două estimări vine după ce Finanțele au luat cheltuielile efective cu pensiile, în timp ce Munca a efectuat calculele pe cheltuielile estimate cu pensiile. (Detalii, AICI)

UPDATE 13.00 Amânată inițial până la ora 13.00, ședința de Guvern încă nu a început.

UPDATE 12.13 Potrivit surselor G4Media, premierul Marcel Ciolacu i-a întrebat pe liberali dacă sunt sau nu de acord cu Legea pensiilor, iar liberalii au răspuns pozitiv.

Premierul Ciolacu le-a spus liberalilor că „Boloș ori avizează, ori pleacă”, iar ministrul liberal al Finanțelor a spus că va trimite aviz cu observații, pentru că este necesară o reformă fiscală astfel încât să fie bani la buget pentru a plăti pensiile majorate, au relatat aceleași surse.

UPDATE 12.00 Impactul creșterii pensiilor prin noua lege a pensiilor pentru tot anul viitor ar fi de 30 de miliarde de lei, nu de 55 de miliarde de lei, așa cum au susținut liberalii, au declarat surse din PSD pentru G4Media. Potrivit acestora, pentru perioada septembrie-decembrie 2024, costul total cu pensiile va fi de 55 miliarde lei. Amintim că noua lege a pensiilor prevede o indexare cu indicele inflației de 13,8% de la 1 ianuarie 2024 și o majorare pe baza recalculării pensiilor de la 1 septembrie 2024.

Pensiile vor fi majorate de două ori în 2024, o dată la 1 ianuarie cu 13,8%, rata inflației din anul precedent, și încă o dată la 1 septembrie, prin recalcularea pensiilor prevăzută în noua lege a pensiilor. Un document obținut de Economedia arată că cele două majorări vor duce la cheltuieli mai mari cu pensiile cu 30 de miliarde lei anul viitor, din care 10 miliarde reprezintă doar majorările de pensii după recalculare.

UPDATE 11.31 Televiziunile de știri anunță că ședința de Guvern programată pentru ora 12.00 se amână cu o oră.

UPDATE 11.15 Surse guvernamentale afirmă că problema a fost rezolvată și că Finanțele vor da aviz. Potrivit acestora, legea pensiilor este agreată cu Comisia Europeană și Banca Mondială, iar impactul este calculat de aceste instituții, iar ministrul Boloș „s-a sucit” deși a participat la toate discuțiile.

Știrea inițială

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat joi, că este nevoie de o clarificare pe legea pensiilor, după ce au apărut informaţii în spaţiul public de la ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu că impactul ar fi de 55,6 miliarde de lei, iar din calculele de la Ministerul de Finanţe suma este diferită. El a precizat că este un impact mare pe care trebuie să şi-l asume cu date concrete şi să existe sustenabilitate pentru această decizie. La cifrele anunţate aseară de 55,6 miliarde impactul este de aproximativ 3% din PIB ceea ce este enorm de mult şi trebuie să identificăm sursele de finanţare, a mai spus liderul PNL, potrivit News.ro. El a continuat: „Asta vrem să clarificăm, dacă a înţeles toată lumea că vorbim de cifre diferite şi dacă într-adevăr în baza de fundamentare a legii la nivelul Ministerului Muncii este cuprinsă această realitate a cifrelor”.

Ciucă a afirmat că Finanțele vor da aviz pe proiect. „Categoric că vom da un aviz, cu toţii ne dorim ca aşa cum ne-am asumat prin aceast nouă lege să eliminăm disparităţile, inechităţile şi în felul acesta să echilibrăm sistemul de pensii din ţara noastră, sunt foarte mulţi pensionari care aşteaptă de foarte mulţi ani această decizie, ca atare vom clarifica şi legea va fi adoptată. Categoric la cifrele anunţate aseară de 55,6 miliarde impactul este de aproximativ 3 % din PIB ceea ce este enorm de mult şi trebuie să identificăm sursele de finanţare, nu putem să venim să promitem oamenilor ceva şi să nu avem sustenabilitate”, a completat Ciucă.

Despre promisiunea ministrului Muncii privind o majorare totală după recalculare cu 40% a pensiilor, preşedintele PNL a răspuns: „Tocmai de aceea dorim ca în faţa electoratului să nu venim cu promisiuni nesusţinute financiar şi oamenii într-adevăr să poată să resimtă această decizie, într-un buget care să aibă colectarea necesară pentru a putea să finanţeze anvelopa de la Ministerul Muncii. „Pe suma de 55,6 miliarde este imposibil”, a spus Ciucă, întrebat dacă sunt bani pentru această majorare de pensii.

Guvernul discută joi în ședință noua lege a pensiilor, care vrea să majoreze pensiile de stat de două ori în 2024: o dată la 1 ianuarie cu inflația și o dată la 1 septembrie, prin recalcularea pensiilor în funcție de noua lege. Ministrul Muncii a promis creșteri de până la 40% din septembrie 2024. Impactul majorărilor este uriaș: cheltuielile cu pensiile cresc cu 30 de miliarde lei în 2024 și vor ajunge la 146 miliarde lei anul viitor. În plus, scade contribuția virată la Pilonul 1 de pensii, pentru că se majorează contribuția la Pilonul 2, ceea ce aduce un nou minus de circa 4 miliarde lei la bugetul de pensii publice. Așadar, Guvernul are nevoie anul viitor de 34 de miliarde de lei în plus la bugetul asigurărilor de stat. Proiectul a fost inițial de ministrul Muncii social-democrat Simona Bucura-Oprescu.

Aceasta este prima criză majoră din coaliția de guvernare. În ultimii doi ani, PSD și PNL au guvernat împreună, iar liderul PNL Nicolae Ciucă a dovedit o relație foarte conciliantă cu social-democrații și conducerea PSD. Însă amintim că săptămâna trecută PNL a decis prin vot să meargă separat de PSD la toate cele patru rânduri de alegeri din 2024. Deputatul PNL Robert Sighiartău a declarat luni că liberalii şi-au schimbat fundamental strategia în relaţia cu PSD şi că nu vor mai accepta „toate prostiile venite să sugrume mediul privat” din România.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Criza majora pe naiba! Reincepe jocul de good cop/bad cop pentru alegerile de anul viitor, acelasi joc prin care Plavanu a ajuns presedinte.

  2. “Premierul Ciolacu le-a spus liberalilor că „Boloș ori avizează, ori pleacă”, iar ministrul liberal al Finanțelor a spus că va trimite aviz cu observații, pentru că este necesară o reformă fiscală astfel încât să fie bani la buget pentru a plăti pensiile majorate, au relatat aceleași surse.”

    Foarte bine, aduceeti mai multi bani la Buget, CINE va impiedica??!!!
    Masurile care pot aduce bani mai multi la Buget NU va pasioneaza deloc: exemplu, eliminarea facuilitatilor pentru diferite categorii, adica sa fie OBLIGATORIE Contributia la pensii pentru TOTI angajatii din Romania, TOTI cei care pe viitor vor primi Pensii publice!
    Pai, cum sa primeasca DACA ei azi NU contribuie, sigur deficitele vor exploda!
    Veti avea doar Pensii speciale, adica FARA Contributivitate!
    O sa le plateasca Dumnezeu de sus!
    Baieti, stoarceti-va creierele micute si aduceti BANI mai mult la Buget, suntem pe ultimul loc in UE la Venituri totale ca procent din PIB!!
    Si va plangeti de Deficit, ca ispravitul de Bolos striga despre DEFICIT, dar deloc despre Evaziune fiscala si alte surse care POT aduce bani mai multi la Buget!
    Rusine!!!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.