Statul român va sprijini financiar, în cadrul programului Rabla Plus al Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, achiziția a cel puțin 300 de autovehicule de uz personal propulsate cu hidrogen la nivelul anului 2027 și a 2.000 de autovehicule, la nivelul anului 2030, se arată în Strategia Națională a Hidrogenului. În acest moment însă, toate programele Rabla sunt suspendate, din pricina măsurilor de austeritate luate de Guvernul Bolojan. Ele vor fi reluate când vor putea fi finanțate.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Aceasta este doar o direcție în ceea ce privește strategia implementării hidrogenului ca formă de energie propulsoare în automotive. Mai sunt și altele. De exemplu, la nivelul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, se va finanța achiziția a 217 autobuze pentru transportul în comun la nivelul anului 2027 și a 300 de autobuze în 2030.
Cel mai impresionant proiect este însă tot la nivelul Ministerului Mediului, unde „din diverse surse de finanțare”, se va sprijini achiziția de către firmele de profil a 3.700 de vehicule grele și medii (de tipul camioanelor) la nivelul anului 2027 și a 21.500 de vehicule în 2030.
Toată strategia de implementare pe scară medie și largă a hidrogenului este absolut nouă, nu numai pentru noi, pentru Europa în general, și este în directă legătură cu decarbonizarea și tranziția energetică. Aceasta mai include și dezvoltarea unei rețele de alimentare pe șosele, dezvoltarea a cel puțin unui proiect de transport pe apă care să folosească drept carburant hidrogenul și, la nivelul anului 2030, implementarea sistemului care să permită injectarea în combustibilul gaz pentru toate tipurile de consum a unei cantități de cel puțin 2% din volumele livrate.