Start-up-urile europene din sectorul tehnologiei urmează să strângă în 2021 investiţii de peste 100 de miliarde de dolari, depăşind precedentele recorduri privind finanţarea atrasă pe parcursul unui singur an şi apropiindu-se de rivalii din SUA şi Asia, arată o analiză a firmei britanice de venture capital Atomico, preluată de publicația Bloomberg și citată de Agerpres.
În timp ce suma prognozată pentru acest an este de trei ori mai mare decât capitalul strâns în 2020, numărul total al companiilor europene din sectorul tehnologiei care sunt evaluate la peste un miliard de dolari a ajuns la 320, arată analiza Atomico.
“A fost nevoie de multe decenii pentru a ajunge la o valoare a start-up-urilor de 1.000 de miliarde de dolari în Europa, prag atins în luna decembrie 2018. Peste 24 de luni sectorul avea o valoare de 2.000 de miliarde de dolari, iar în acest an am ajuns la 3.000 de miliarde de dolari. Creşterea a accelerat şi acum am intrat în era ‘big tech’ în Europa”, spune Tom Wehmeier, partener la Atomico.
În pofida acestei creşteri, pieţele americane de capital rămân mai atractive decât cele din Europa pentru listarea publică a firmelor din tehnologie, în condiţiile în care 36% dintre unicornii europeni din tehnologie înfiinţaţi după 2015 sunt listaţi pe pieţele americane.
După ce mult timp au fost în urma rivalilor americani, companiile europene din tehnologie au început să atragă investitorii graţie evaluărilor mai mici şi a start-up-urilor care activează în domenii precum finanţe şi comerţ electronic. În plus, când vine vorba de finanţarea în primele etape, Europa a ajuns la egalitate cu rivalii americani. Potrivit raportului Atomico, în ultimul an, start-up-urile europene au fost responsabile pentru 33% din capitalul total investit la nivel global în rundele de strângere de finanţare, comparativ cu 35% pentru firmele americane.
“2021 a fost un an de cotitură pentru ecosistemul european de tehnologie”, a spus Tom Wehmeier.