Startup-urile de tehnologie românești se pot înscrie într-un accelerator de business lansat de Techcelerator și Google

Startup, business Sursa foto Jakub Jirsák | Dreamstime.com

Acceleratorul Techcelerator și Google for Startups au lansat cea de a treia ediție a programului de accelerare „Advancing AI”, dedicat start-upurilor din regiunea Europei de Sud-Est care dezvoltă produse folosind inteligența artificială / machine learning. 

Toate companiile din program vor primi beneficii de peste 200.000 de euro de la partenerii Techcelerator și Google for Startups. Ceea ce înseamnă acces gratuit Google Cloud, credite Stripe, conturi HubSpot pentru startup-uri, produse software FreshWorks & Notion și altele. Insă, cele mai performante echipe ar putea primi runde de finanțare early-stage de 300 000 – 500 000 de euro de la GapMinder și cei peste 70 de investitori VC europeni din comunitatea Techcelerato.

Practic, sumele de finanțare pot ajunge până la 500.000 de euro. Pe langă acestea, în afara programului, GapMinder poate investi 1,5-2 milioane de euro într-o primă rundă și până la 10 milioane de euro în runde follow-on.

Comparativ cu anii anteriori, ediția a treia vizează mai multe start-upuri, inclusiv pe cele aflate în stadii mai avansate, care au deja tracțiune și o strategie go-to-market. 

Etapa inițială a programul are o durată de trei luni, iar aplicațiile sunt deschise în perioada 26 octombrie – 10 decembrie 2022. Sunt vizate atât start-upurile locale, cât și companiile din Sud-Estul Europei, care folosesc inteligența artificială/machine learning pentru a dezvolta produse tehnologice scalabile la nivel global. 

Programul va selecta între 12-15 companii care îndeplinesc următoarele criterii: 

  • o echipă solidă cu abilități complementare – formată din minim doi cofondatori
  • un produs/ soluție scalabilă global care are la bază una din următoarele tehnologii: AI, ML (Machine Learning), Deep Learning, Big Data, Cloud, DevOps, Robotic Process Automation – RPA, Blockchain, Advanced Analytics.

Pentru a sprijini cât mai multe start-upuri, Advancing AI#3 va avea include două module (track-uri): unul de MVP Acceleration – dedicat start-upurilor early-stage și unul de Investment Readiness – dedicat companiilor care au deja tracțiune și vor să se pregătească pentru runde de finanțare de tipul pre-seed/seed. 

Companiile early-stage vor avea acces la un program de experimentare-validare construit pentru a le susține în definirea unei strategii de go-to-market, în timp ce companiile mai avansate vor beneficia de pregătirea necesară pentru scalarea produsului si a accesa surse adiționale de finanțare, Techcelerator facilitând, totodată, interacțiunea lor cu peste 70 de fonduri VC europene. 

Cine poate participa în programul de accelerare

Programul targetează următoarele sub-verticale: AI Analitic (aplicații precum analiza sentimentului, evaluarea riscului pentru furnizori), AI Funcțional (IoT, roboți), AI Interactiv (asistenți inteligenți, chatbots), AI Text (recunoașterea textului, conversia discursului în text), AI vizual (Computer Vision, Realitate Augmentată) și „AI & Data development tools”. 

Odată cu aceasta ediție, pe lângă aplicațiile care vizează domenii precum enterprise SaaS, FinTech – InsurTech, eHealth, PropTech, AgriTech, Tech pentru sustenabilitate / ESG, programul va adresa și start-upurile care dezvoltă produse și soluții dedicate unor industrii ca: Aerospațial & Apărare, Securitate Cibernetică, Design & Producție de Procesoare și platforme emergente Web3. 

Dacă în cazul companiilor early-stage se va ține cont de stadiul POC-ului/ MVP-ului și de adresabilitatea produsului, în ceea ce privește companiile mai avansate, printre criteriile de selecție se regăsesc tracțiunea pe care produsul o are deja și strategia go-to-market.  

Acces la mentorat și consultanță de la specialiști

Pe toată durata programului Advancing AI#3, start-upurile vor avea acces la experți dedicați deep-tech și dezvoltare de business pe lângă investitori dedicați zonei de AI/ML, lideri din tehnologie care integrează deja inteligența artificială în produsele lor, precum și la parteneri locali și internaționali din sectorul privat și public care îi vor ajuta la prototiparea și validarea soluțiilor dezvoltate. 

În plus, pe durata programului de accelerare, start-upurile participante vor beneficia de mentorat și consultanta pentru a-și atinge obiectivele de creștere, precum și de resurse de învățare și  know-how (Design Thinking for deep-tech, Growth Sprints, AI&ML Product Development) oferite de rețeaua globală de mentori din cadrul Google for Startups, acces la mentori & consultanți de strategie de la DeepMind, Boston Consulting Group, McKinsey, PwC, Bit Sentinel și alții. De asemenea, există oportunitatea de matchmaking cu peste 200 de mentori și experți din comunitatea Techcelerator & DefCamp.

Pana acum, Techcelerator și GapMinder au investit și accelerat un grup important de companii deep-tech din Europa de Sud-Est care au atras runde subsecvente de finanțare Pre-seed, Seed și Serie A. Printre acestea se numără Amsimcel (laureatul român al acceleratorului Consiliului European pentru Inovare în 2022 – rundă mixtă de 4,8 milioane de euro), MedicAI, Rayscape (fost XVision, cea mai recentă finanțare anunțată a fost de 1 milion de euro), Soleadify (cea mai recentă finanțare anunțată a fost de 1,5 milioane de dolari), Synaptiq, Machinations (cea mai recentă finanțare anunțată a fost de 3,3 milion de dolari), Data Against Data, SecurifAI, Aggero (cea mai recentă finanțare anunțată a fost de 2 milioane de dolari), Cyscale (cea mai recentă finanțare anunțată a fost de 3 milioane de euro) și TypingDNA. Notabil este faptul ca Typing DNA a atras investiții și implicarea Gradient Ventures San Francisco – fondul de investiții cu capital de risc specializat pe AI al Google.

Împreună cu Google for Startups și cu susținerea GapMinder, Tech Angels, SeedBlink, ROTSA – Romanian Tech Startups Association și Bucharest AI, Techcelerator a lansat 100 AI Startups, o hartă a startup-urilor de inteligență artificială fondate în România sau cu fondatori români.

Sursa foto Jakub Jirsák | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *