Investițiile în startup-uri cu sediul în Europa în 2022 au depășit 90 de miliarde de euro, ceea ce indică o scădere anuală de peste 15% față de anul precedent, din cauza încetinirii economice, inflației mari și ratelor dobânzilor în creștere, potrivit raportului „VC Transactions in CEE” al platformei care facilitatea finanțarea startup-urilor Vestbee. Valoarea totală a investițiilor încheiate în Europa Centrală și de Est a ajuns la peste 1,1 miliarde euro în trimestru patru din 2022, cu 279 runde de finanțare. Printre țările cu cele mai mari runde de finanțare se numără Polonia, cu 139 de runde de finanțare, Estonia, 35 de runde și România cu 20 de runde.
Per total, țările care au atras cele mai multe investiții în 2022 au fost Polonia (460 de runde), Estonia (150 de runde) și Cehia (91 de runde).
În cel de-al patrulea trimestru al anului 2022, Europa Centrală și de Est a înregistrat un total de 279 de runde de investiții, dintre care 189 cu detalii complete despre companii, sume de finanțare, date și investitori participanți. Luna octombrie a avut 64 de runde de finanțare, în timp ce lunile noiembrie și decembrie au avut 67 și, respectiv, 58. Pe parcursul acestor trei luni, sumele de finanțare au rămas la nivelul de 300-500 milioane de euro, întreprinderile nou înființate obținând peste 480 milioane de euro, 290 milioane de euro și, respectiv, 390 milioane de euro, ceea ce a dus la o valoare totală a investițiilor de peste 1,1 miliarde de euro.
Dintre țări, Polonia, Estonia și România au fost cele mai active, asigurând 139, 35 și, respectiv, 20 de investiții. În special, ecosistemul extins de capital de risc din Polonia și fondurile și investitorii privați activi au contribuit la un număr semnificativ de investiții în comparație cu alte țări. În ceea ce privește rundele de finanțare, estonianul Sunly (200 de milioane de euro), cehul Mews (185 de milioane de euro) și românul ZoidPay (70 de milioane de euro) au obținut cele mai importante runde de finanțare.
Sectoarele care au primit cele mai multe finanțări au fost comerțul electronic, energia, finanțele, inteligența artificială și analiza, iar cei mai activi investitori au fost BERD, InnovX, Depo Ventures, New Vision 3, Change Ventures, Eleven Ventures, Impetus Capital, Kaya, Nation 1, Presto Ventures, SFG Holding, Startup Wise Guys și Superhero Capital.
Cum a arătat anul 2022 pentru piața startup-urilor
Potrivit raportului, anul 2022 a marcat un punct de cotitură semnificativ pentru startup-urile europene, indicând începutul unei noi ere.
În 2022, ecosistemul startup-urilor din Europa Centrală și de Est a dat dovadă de rezistență, depășind 5,9 miliarde de euro în tranzacții și având loc peste 1.100 de runde financiare (o creștere sănătoasă de 260% față de 2020).
„Deși investițiile de capital de risc au fost relativ puternice, acestea au încetinit în a doua jumătate a anului. A existat un început de an promițător (startup-urile au obținut peste 1,6 miliarde euro în T1 și peste 2 miliarde euro în T2), dar valoarea tranzacțiilor a scăzut semnificativ în T3, probabil din cauza incertitudinii alimentate de creșterea inflației”, se mai arată în raport.
Datele arată că, în 2021, numărul de tranzacții a scăzut pe tot parcursul anului, în timp ce în 2022, acesta a crescut în mod constant. Cu toate acestea, în ciuda numărului mai mare de tranzacții în 2022, valoarea finanțării alocate acestora a scăzut, în special în T3 și T4. Acest lucru s-ar putea datora faptului că investitorii au încercat să reducă riscul ca răspuns la condițiile macroeconomice. Este posibil ca aceștia să fi investit în mai multe companii, dar la runde mai mici, pentru a gestiona mai bine aceste provocări.
În ciuda scăderii dimensiunii medii a tranzacțiilor în 2022 față de anul precedent, faptul că finanțarea totală acordată startup-urilor a crescut de la 5,4 miliarde la aproape 6 miliarde este un semn pozitiv.
În 2022, pentru prima dată de la criza financiară din 2008, Europa a înregistrat o scădere a evaluărilor startup-urilor
Consecințele COVID, urmate de războiul din Ucraina, cu toate consecințele sale, au avut un impact semnificativ asupra economiei, ceea ce a făcut ca investitorii să fie din ce în ce mai prudenți. Potrivit raportului, scăderea evaluărilor a fost deosebit de evidentă în sectorul tehnologic, unde multe companii nu au reușit să își îndeplinească sau să își mențină proiecțiile de creștere din cauza schimbării comportamentului consumatorilor.
De asemenea, raportul mai arată că mai multe companii tehnologice europene importante au suferit concedieri semnificative de personal. Aceste disponibilizări au fost o reamintire dură a fragilității companiilor cu hiper-creștere într-un peisaj economic în schimbare rapidă. Ca urmare, mulți investitori au devenit mai reticenți față de risc și au adoptat o abordare de așteptare sau și-au redirecționat capitalul către clase de active mai puțin riscante și mai lichide.
„Această tendință este întărită și mai mult de creșterea ratelor dobânzilor și a costului general al capitalului. Startup-urile sunt încă capabile să strângă fonduri prin evaluări care nu au fost nici pe departe aproape de înălțimile lor istorice din 2021. Ca de obicei, fluctuațiile de pe piețele globale afectează piețele regionale cu o întârziere de câteva luni, iar ecosistemul Europei Centrale și de Est nu face excepție. În timp ce datele pentru 2022 s-ar putea să nu reflecte pe deplin schimbarea evaluărilor, semnalele din primul trimestru al anului 2023 sugerează deja că regiunea se confruntă cu provocări similare cu cele ale omologilor săi occidentali”, potrivit raportului.