Startup-ul chinezesc AI DeepSeek depăşeşte ChatGPT în App Store

deep seek Sursa foto: Dreamstime

Startupul chinez DeepSeek AI Assistant a depăşit luni rivalul ChatGPT, devenind cea descărcată aplicaţie gratuită disponibilă în App Store al Apple din Statele Unite, în pofida utilizării unor resurse mai puţin costisitoare şi a unor cipuri cu capacitate redusă, transmite News.ro, care citează Reuters.

Având la bază modelul DeepSeek-V3, despre care creatorii săi spun că ”se află în fruntea clasamentului printre modelele open-source şi rivalizează cu cele mai avansate modele cu sursă închisă la nivel global”, aplicaţia de inteligenţă artificială a crescut în popularitate în rândul utilizatorilor din SUA, de când a fost lansată, pe  ianuarie10, conform companiei de cercetare a datelor din aplicaţii Sensor Tower, citată de Reuters.

DeepSeek, un laborator puţin cunoscut din China, a declanşat îngrijorări în Silicon Valley după ce a lansat modele de inteligenţă artificială care depăşesc performanţele celor mai avansate modele din SUA, în ciuda costurilor reduse şi a tehnologiei mai puţin avansate, potrivit CNBC.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În luna decembrie, DeepSeek a prezentat un model de limbaj de mare anvergură, open-source, construit în doar două luni, cu un cost de sub 6 milioane de dolari, folosind cipuri Nvidia H800, mai puţin puternice decât cele de ultimă generaţie.

Această realizare ridică semne de întrebare legate de poziţia dominantă a SUA în domeniul inteligenţei artificiale şi de eficienţa investiţiilor masive ale marilor companii tehnologice în dezvoltarea de modele AI şi centre de date.

În teste independente de referinţă, modelul DeepSeek a depăşit performanţele unor giganţi precum Llama 3.1 de la Meta, GPT-4o de la OpenAI şi Claude Sonnet 3.5 de la Anthropic, în diverse domenii, inclusiv rezolvarea problemelor complexe, matematică şi codare.

Luni, DeepSeek a lansat r1, un model specializat pe raţionament, care a obţinut rezultate mai bune decât cel mai recent model OpenAI, o1, în numeroase teste.

”Modelul celor de la DeepSeek este impresionant, mai ales prin eficienţa lor în utilizarea calculului la momentul inferenţei. Este un semnal că trebuie să luăm foarte în serios progresele venite din China,” a declarat CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Realizările DeepSeek sunt cu atât mai notabile cu cât compania a trebuit să depăşească restricţiile stricte impuse de guvernul SUA asupra accesului Chinei la cipuri de înaltă performanţă, cum ar fi Nvidia H100. Acest lucru sugerează fie că laboratorul a găsit metode de a ocoli aceste reguli, fie că măsurile de control nu sunt atât de eficiente cum s-a crezut.

”Au folosit o tehnică numită distilare, prin care un model mare ajută unul mai mic să înveţe să devină mai eficient. Este o metodă foarte rentabilă,” a explicat Chetan Puttagunta, partener general la Benchmark.

Laboratorul DeepSeek şi fondatorul său, Liang WenFeng, rămân relativ misterioşi. Se ştie că DeepSeek a fost înfiinţat de un fond de investiţii chinez, High-Flyer Quant, care administrează active în valoare de aproximativ 8 miliarde de dolari.

DeepSeek nu este singurul actor chinez care avansează în acest domeniu. Renumitul cercetător AI Kai-Fu Lee a anunţat că startup-ul său, 01.ai, a fost antrenat cu un buget de doar 3 milioane de dolari.

În plus, compania-mamă a TikTok, ByteDance, a lansat miercuri o actualizare a modelului său, care, conform testelor, depăşeşte performanţele modelului o1 de la OpenAI.

”Necesitatea stimulează inovaţia. Faptul că au fost obligaţi să găsească soluţii alternative i-a condus, de fapt, la construirea unui model mult mai eficient,” a comentat CEO-ul Perplexity, Aravind Srinivas.

Sursa foto: Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.