Statele Unite: Unele lucruri costă, de fapt, mult mai puțin ca anul trecut, în ciuda inflației

cumparaturi inflatie Sursa foto: Dreamstime

În condițiile în care inflația este încă relativ ridicată în Statele Unite, unele bunuri sunt de fapt semnificativ mai ieftine decât anul trecut, inclusiv biletele de avion, televizoarele și electrocasnicele mari, scrie CNBC.

Astfel, pe măsură ce inflația continuă să încetinească – de la un vârf anual de 9,1% la 3% în iunie – costul unor articole a scăzut cu 10% sau mai mult.

Prețul multor bunuri și servicii este în continuare mult mai mare decât înainte de pandemie, dar, având în vedere recentele scăderi de prețuri, acestea sunt un fel de chilipir în comparație cu anul trecut.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Articolele cu unele dintre cele mai mari scăderi de preț din iunie 2022 sunt:

1. Benzina: -26,5%.

Ca urmare a încetinirii producției de petrol din cauza pandemiei, cererea consumatorilor pentru benzină a crescut vertiginos în 2021. Împreună cu invazia rusă din Ucraina, care a limitat aprovizionarea cu petrol, prețurile medii pentru carburantul obișnuit au atins un nivel record de 5,02 dolari pe galon (1 galon = 3,78 litri) în iunie 2022.

În lei, rezultă un preț de 5,82 de lei pe litru.

Cu toate acestea, odată cu revenirea producției de petrol din SUA, prețurile medii pentru benzina obișnuită au scăzut de atunci la 3,69 dolari pe galon, pe baza datelor Asociației Americane a Automobilelor. Rezultă că un litru de benzină costă acum în Statele Unite echivalentul a 4,29 lei.

Pentru un rezervor de 15 galoane de benzină (circa 57 de litri), acest lucru înseamnă o economie de puțin sub 20 de dolari (aproape 100 de lei) la fiecare vizită la pompă.

2. Bilete de avion: -18,9%.

S-ar putea ca tarifele aeriene să nu pară ieftine, deoarece au crescut cu peste 40% în puțin peste doi ani, dar prețurile au scăzut cu 8,1% de la o lună la alta începând cu luna iunie și cu aproape 19% de la un an la altul.

Escaladarea este probabil o reflectare a cererii reduse, deoarece companiile aeriene raportează mai puțini clienți pentru călătoriile internaționale și de afaceri, care nu au revenit la nivelurile de dinainte de pandemie din 2019.

3. Aparate electrocasnice mari: -10.7%

Comercianții de electrocasnice (frigidere, cuptoare, etc.) au oferit reduceri într-un ritm nemaiîntâlnit de dinainte de pandemie.

Acest lucru se datorează în mare parte cererii mai slabe a consumatorilor, potrivit Yahoo Finance. Într-o oarecare măsură, creșterea ratelor dobânzilor a descurajat cheltuielile pentru electrocasnicele de mare valoare. Încetinirea pieței imobiliare este un alt factor, deoarece oamenii tind să cumpere electrocasnice atunci când se mută în case noi.

4. Televizoare: -9.9%

În ciuda inflației în creștere pentru majoritatea celorlalte articole, prețurile televizoarelor au avut o tendință de scădere în ultimii doi ani.

Scăderea prețurilor reflectă îmbunătățirea eficienței producției și a veniturilor din colectarea de date de la interfețele “Smart TV”, precum și scăderea cererii. La nivel mondial, livrările au scăzut la începutul acestui an la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, potrivit S&P Global, o firmă de cercetare a pieței.

5. Ouă: -7,9%

Anul trecut, o gripă aviară, precum și costurile ridicate ale forței de muncă și ale combustibilului au redus producția de ouă cu ridicata, ceea ce a dus la creșterea prețurilor în Statele Unite. Cu toate acestea, producția și-a revenit de atunci, inversând o mare parte din creșterile de prețuri cu ridicata din ultimul an.

În mai puțin de șase luni, prețul mediu pentru o duzină de ouă a scăzut aproape la jumătate, de la un vârf de 4,83 dolari în ianuarie 2023 la 2,21 dolari în iunie, potrivit datelor Biroului american al muncii. Înainte de pandemie, costul mediu pentru o duzină de ouă era mai aproape de 1,50 dolari.

6. Închirierea de mașini și camioane: -5,2%.

În 2020, producția de vehicule și lanțurile de aprovizionare au fost perturbate de pandemie, ceea ce a dus la un nivel record de stocuri scăzute. Având în vedere deficitul de aprovizionare, prețurile au crescut atât pentru vehiculele noi, cât și pentru cele de ocazie.

Acest lucru a avut repercusiuni pe piața închirierilor, deoarece prețurile de la un an la altul au crescut cu 29,3% până în ianuarie 2022. Deși prețurile rămân ridicate în comparație cu cele de dinaintea pandemiei, producția de vehicule s-a stabilizat, iar costul închirierilor a scăzut pe tot parcursul anului 2023.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: