Statistică: Afacerile din comerţ au crescut cu 5,2% în primul trimestru

Comert, alimente, piata, supermarket, rafturii Sursa foto: Pixabay

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, în perioada 1 ianuarie -31 martie 2023 faţă de perioada similară din 2022 atât ca serie brută cu 5,2%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 5,1%, arată datele Institutului Naţional de Statistică, citate de Agerpres.

Astfel, pe serie brută, evoluţia cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a fost influenţată de creşterile înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+7,3%) şi la vânzările de produse nealimentare (+5,9%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a rămas la acelaşi nivel.

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, evoluţia afacerilor din comerţ a fost impulsionată de majorările înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+6%), vânzările de produse nealimentare (+5,3%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+0,2%).

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna martie 2023, comparativ cu luna precedentă, a crescut, pe ansamblu, cu 17,9%, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+19,8%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+16,8%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+16,5%).

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile din comerţ au crescut, pe ansamblu, în luna martie 2023, cu 2,9%, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+3,1%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+2,0%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+0,6%).

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna martie 2023, comparativ cu luna martie 2022, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 7,3%, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+9,5%), vânzările de produse nealimentare (+6,3%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+5,3%).

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna martie 2023, comparativ cu luna martie 2022, afacerile s-au majorat, pe ansamblu, cu 6,7%, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+6,2%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+5,5%) şi la vânzările de produse nealimentare (+5,1%).

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *