Statistică: Deficitul balanței comerciale a României s-a redus cu 17% în primele șapte luni, la 15,6 miliarde euro. Exporturile au crescut cu 4,6%, în timp ce importurile s-au redus cu 1%

transporturi exporturi Foto: DSV

Deficitul balanţei comerciale pentru perioada menţionată a fost de 15,6 miliarde euro, mai mic cu 17,0% faţă de primele şapte luni din 2022, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică.

Exporturile României în primele şapte luni ale anului au însumat 55,08 miliarde euro, mai mari cu 4,6% faţă de perioada similară a anului precedent. Între 1 ianuarie şi 31 iulie 2023, România a importat bunuri în valoare de 70,68 miliarde euro, în scădere cu 1,1% faţă de perioada similară din 2022.

Cea mai mare pondere a exporturile în primele șapte luni ale anului este deţinută de categoria maşini şi echipamente de transport, cu 44,8% din total. Produsele manufacturate, clasificate în principal după materia primă (fier, oţel, cauciuc, metal, etc.) şi articole manufacturate diverse (îmbrăcăminte şi accesorii, încălţăminte etc.), deţin împreună o pondere de 30,3% din totalul exporturilor, în vreme ce categoria alimente şi animale vii are o pondere de 7,8% din total. Categoria Băuturi şi tutun a înregistrat cea mai mare creştere a exporturilor, cu 41,9%, în vreme ce categoria Uleiuri, grăsimi și ceruri de origine animală și vegetală a scăzut cu -38,9%.

La import, situaţia este similară, categoria maşini şi echipamente de transport, cu 36,3% deţinând cea mai mare pondere din total. Categoria produse manufacturate are o pondere de 29,2% din total importuri, pe locul trei în categoria produselor importate aflându-se produsele chimice și produsele derivate, cu 13,9% din total importuri. Cea mai mare creştere a importurilor în intervalul 1.I-31.VII.2023 din an s-a înregistrat la categoria Alimente şi animale vii, cu 15,8%, iar cea mai mare scădere a fost la categoria Combustibili minerali, lubrifianți și materiale derivate, cu -30,2%.

În luna iulie 2023, exporturile au însumat 7,65 miliarde euro, iar importurile au însumat 9,93 miliarde euro, rezultând un deficit de 2,28 miliarde euro.

Faţă de luna iulie 2022, exporturile din luna iulie 2023 au scăzut cu 3%, iar importurile au scăzut cu 11,5%.

Foto: DSV

Comentarii

  1. Poate vă hotărâți in ce valută măsurați deficitul comercial , in lei cum e in titlu sau in euro cum este in articol. Corect este in articol. Să nu publicați comentariul pentru că arată cât de superficiali sunteți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *