Statul reduce prețurile locuințelor ANL, în timp ce piața imobiliară reală fierbe

ANL bloc Avrig

Prețurile locuințelor ANL se vor întoarce la nivelul din 2019, după ce Guvernul a decis să schimbe modul de calcul, motivând că acestea s-au scumpit puternic de la un an la altul din cauza costurilor de construcție în creștere. În același timp, piața imobiliară privată „fierbe”, în contextul în care constructorii se confruntă cu o scumpire a materialelor de construcții, iar locuințele sunt la mare căutare.

Joi, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care aduce reglementări noi în ceea ce privește prețurile de vânzare și chirie a locuințelor ANL din 2020, a transmis ministrul Dezvoltării Cseke Attila. Modificarea vine la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Inițatorii schimbărilor pe „piața ANL” spun că acestea ar fi fost necesare, în contextul în care majorarea veniturilor și costurilor de construcție au dus la majorarea semnificativă a prețurilor locuințelor destinate tinerilor, construite prin Agenția Națională pentru Locuințe. În unele cazuri, acestea chiar s-ar fi dublat în 2020. „Măsura adoptată rescrie prevederea care dorea acoperirea costurilor de construcție a unei noi locuințe din prețul de vânzare a celor existente”, spun inițiatorii proiectului. „Locuințele ANL sunt destinate pentru tineri, scopul acestora este de a asigura o chirie, iar mai apoi o locuință proprie la un preț accesibil. Decizia Guvernului este un ajutor pentru tineri în acest sens”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Acesta a mai precizat că potrivit ordonanței adoptate astăzi, prețul de vânzare a locuințelor pornește de la costul de construcție al imobilului în cauză, nu de la costul de înlocuire, și se scade, pe lângă amortizare, și chiria plătită până la momentul achiziției. Noile reglementări prevăd și o pondere conformă gradului de indice al localităților, astfel locuințele din orașele mai mici vor fi mai ieftine decât cele din municipiile reședință de județ sau din capitală.

Ministrul a dat câteva exemple, citate de Europafm.ro: „O locuinţă din Bucureşti, sectorul 2, cu o suprafaţă de 90 mp, construită în 2009, care în 2019 costa 144.747 lei, iar în 2020 a costat 242.721 lei, în urma actului normativ ar ajunge să coste 150.092 lei. Iar o locuinţă ANL din Cluj-Napoca, construită în 2003, cu o suprafaţă de 62 mp, care în 2019, a costat 97.378 lei, iar în 2020 această sumă a crescut la 161.832 lei, ar costa 86.215 lei”.

Ministerul Dezvoltării a anunțat în urmă cu mai mult timp că are în vedere, pentru perioada următoare, un proiect de act normativ legat de preţul de vânzare a apartamentelor construite prin programul ANL. Noul act normativ a fost pregătit pentru a modifica modul de calcul al preţului pentru apartamentele ANL, ale căror preţuri au crescut cu până la 90% în anul 2020 faţă de 2019, în urma unei ordonanţe, arăta News.ro.

„Anul trecut, la mijlocul verii, datorită influenţei Ordonanţei 114 cu cheltuielile pe sectorul de construcţii, a intervenit o creştere exponenţială a preţului de vânzare a acestor locuinţe pentru tineri din blocurile ANL, ceea ce a însemnat de la 50 până la 80-90% creşterea preţului de pe o zi pe alta. Acest lucru se datorează faptului că actuala reglementare vorbeşte de valoare de înlocuire a preţului: la determinare, se ia o valoare de înlocuire a preţului care ia în considerare totdeauna şi preţul de construcţie din anul anterior vânzării. În 2020, luându-se în considerare preţul de construcţie din 2019, unde a intervenit Ordonanţa 114, efectele, dacă vreţi, au fost această creştere exponenţială. Noi dorim ca prin această Ordonanţă de Urgenţă să readucem aceste preţuri undeva în apropierea preţurilor din 2019, pentru că acest program este un program destinat tinerilor, înseamnă şi acces, chiar şi prin vânzare în rate, chiar şi prin credit, dar înseamnă şi acces la proprietate pentru tineri, pentru familiile tinere”, a declarat ministrul Dezvoltării, în urmă cu o săptămână.

Piața imobiliară reală fierbe

În același timp, pe piața imobiliară reală, constructorii se plâng de o explozie a prețurilor materialelor, de probleme pe lanțul de aprovizionare și cu forța de muncă și estimează că în perioada următoare situația se va reflecta și în piață, pentru consumatorul final. De fapt, putem să ne așteptăm la creșterea prețurilor locuințelor noi sau chiar la blocaje în cazul anumitor proiecte și licitații, spun jucătorii din piață. Mai multe detalii AICI.

Pe piața privată prețurile solicitate de proprietari cresc. Prețurile locuințelor din România s-au menținut pe o traiectorie general ascendentă și în luna mai, la fel ca în celelalte două luni de primăvară, arată datele portalului Imobiliare.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: