Stockholm va interzice mașinile diesel și pe benzină în centrul orașului începând din 2025

țeavă de eșapament, diesel Sursa foto: pixabay.com

Începând din 2025, unele zone din centrul orașului Stockholm vor fi interzise pentru mașinile pe benzină și diesel, în contextul în care orașul va lua măsuri drastice împotriva poluării, scrie Bloomberg.

O zonă de aproximativ 20 de străzi care se întinde între zona financiară a capitalei suedeze și principalele artere comerciale va permite doar mașinile electrice, unele camioane hibride și vehicule cu pile de combustiel, potrivit unor reguli care vor fi prezentate miercuri, a relatat SVT pe site-ul său.

Stockholm ar putea fi prima mare capitală care introduce o interdicție atât de amplă și merge mai departe decât planurile Parisului, Atenei și Madridului de a interzice mașinile diesel. Alte orașe, inclusiv Londra, au introdus zone cu emisii reduse care includ taxe zilnice pentru intrarea în centrul orașului cu motoare cu combustie mai vechi.

“Vrem să creăm un mediu de viață mai bun pentru oamenii care locuiesc și lucrează aici”, a declarat pentru televiziunea de stat deputatul local Lars Stromgren, responsabil cu politica de trafic.

Rămâne de văzut dacă acest plan poate stimula efectiv vânzările de vehicule electrice în Suedia. Vânzările de vehicule electrice sunt în dificultate în această țară, deoarece consumatorii resimt criza actuală a costului vieții. La începutul acestui an, organizația Mobility Sweden a redus prognoza privind noile înmatriculări de vehicule electrice în 2023 la 35% din totalul înmatriculărilor, de la 40%.

Sursa foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *