Stocurile de cărbune, la secret. Guvernul, Ministerul Energiei și Complexul Energetic Oltenia nu dezvăluie cantitățile de cărbune stocate pentru această iarnă

carbune Sursă foto: Unsplash

Situația stocurilor de cărbune a căpătat o importanță specială în această iarnă pentru că, în mare parte din Europa, cărbunele a revenit în forță ca o soluție de moment pentru acoperirea deficitului de producție de energie electrică cauzat de multipli factori, dintre care se remarcă războiul din Ucraina. Cu toate acestea, în România, informația privind stocurile de cărbune este ținută la secret.

Știm, cel puțin din declarațiile oficialilor, gradul de umplere a depozitelor de gaze și gradul de umplere a lacurilor, în perspectiva iernii, dar stocurile de cărbune sunt ceva necunoscut. Nu constituie informație publică această informație. Într-adevăr, stocurile de cărbune pentru iarnă sunt cuprinse în Anexa 2 din proiectul de OUG „Hotărâre pentru aprobarea măsurilor privind nivelul de siguranță și securitate în funcționare a Sistemului Electroenergetic Naţional, precum și măsurile în legătură cu realizarea stocurilor de siguranță ale Sistemului Electroenergetic Naţional în ceea ce privește combustibilii și volumul de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023”. Numai că această anexă nu este publică, adică nu știm ce cantități de cărbune sunt în depozite.

Germania, Polonia, Franța repornesc grupuri pe cărbune. România încă mai are o capacitate semnificativă de producție pe cărbune, cu prioritate lignit, nu știm însă cum stă cu stocurile de materie primă. Uzual, CEO are nevoie de 800.000 de tone de lignit în depozite, la care se adaugă producția curentă, pentru a asigura producția grupurilor din Oltenia, în orice scenariu de vreme.

Economedia.ro a întrebat despre stocurile de cărbune direct la Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie electrică din România pe bază de resursă fosilă. Acesta a fost răspunsul primit: „Cantitatea solicitată este cuprinsă în Anexa 2 la propunerea OUG, aflată în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Energiei. Anexa nu este publică”.

Așadar, de la Minister la CEO și înapoi, datele privind stocurile de cărbune nu sunt publice.

Aflăm însă, din presa locală, că producția de lignit a CEO este mult sub cea din anii trecuți, prin urmare, conducerea Complexului, ca să aibă cu ce să producă curent la iarnă, apelează la carierele private, prin intemediul unei licitații publice, ca să cumpere cărbune, chiar dacă ar fi nevoită să plătească mai mult decât pentru extragerea din carierele proprii.

„Chiar dacă vom cumpăra tona de lignit la un preț mai mare decât producem noi per ansamblu vom fi pe plus pentru că vom vinde energie la un preț bun și vom acoperi toate costurile”, a declarat Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, citat de gds.ro.

Am întrebat la CEO și despre soarta acestei licitații publice pe achiziția de cărbune și iată răspunsul primit: „Procedura de achiziție se află în derulare și informațiile solicitate nu au caracter public în acest moment. După încheierea procedurii, vor fi publicați câștigătorii”.

Într-un final, am întrebat la CEO despre influența directă a prețului materiei prime, adică a lignitului, în producția a 1MW de energie. Răspunsul? Din nou secret și tăcere. „Informatiile sunt cuprinse în Anexa 2 la propunerea OUG. Anexa nu este publică”.

Sunt o mulțime de secrete în domeniul energetic, ținute de Guvern în această perioadă. Publicul nu cunoaște multiple elemente ce țin chiar de siguranța energetică a României. Un exemplu pe care publicația noastră l-a relatat recent este și lipsa avizului Justiției pe legea privind plafonarea facturilor.

Sursă foto: Unsplash

Comentarii

  1. MINCINOSII ASTIA ,IN FRUNTE CU PLAVANUL DE LA COTROCENI AU NENOROCIT TARA , PROBABIL STOCUL ESTE ZERO.
    NE-AU TRANSFORMAT IN COLONIE
    FI-MI-AR SILA DE EI !

  2. Asa, pt. ca cei de la ‘Economedia’ v-ati purtat frumos cu mine, in special dna. redactor sef, care chiar s-a deranjat sa-mi mai raspunda, fata de zeii de la G4Media, care doar sterg comentarii dupa bunul plac, sa nu cumva sa-i critici, chiar daca o merita din plin, va mai las o ultima carte :

    ” The Price of Time ” .

  3. E bine de stiut de ce producția de lignit a CEO este mult sub cea din anii trecuți, si cine sunt oamenii din spatele carierelor private. Iar faptul ca vor cumpere cărbune, chiar dacă plăteasc mai mult decât pentru extragerea din carierele proprii ridica f multe semne de intrebare.Nu are nici o logica economica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *