Stocurile de gaze din Europa au ajuns la 90% din capacitate. Bloomberg: „S-ar putea să nu fie încă suficient”

iOS 17.4, actualizare, iphone, apple Foto: Dreamstime

Nivelurile de stocare din Europa au atins 90,1% din capacitate la 16 august, potrivit celor mai recente date furnizate de grupul industrial Gas Infrastructure Europe. Acesta este cel mai ridicat nivel înregistrat pentru această perioadă a anului și cu mult înaintea obiectivului Uniunii Europene de a atinge acest nivel la 1 noiembrie.

UE și-a atins obiectivul de a umple instalațiile de depozitare a gazelor naturale la 90% din capacitate cu aproximativ 2 luni și jumătate înainte de termenul limită de 1 noiembrie, arată un comunicat al Comisiei Europene. Stocarea gazelor este esențială pentru securitatea aprovizionării în Europa, deoarece poate acoperi până la o treime din cererea de gaze a UE în timpul iernii. Cifrele publicate astăzi arată că nivelurile de stocare a gazelor au atins 1024 TWh sau 90,12% din capacitatea de stocare (echivalentul a puțin peste 93 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale).

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat: „Confirmarea de astăzi a faptului că ne-am îndeplinit cerințele de stocare a gazelor naturale cu mult înainte de termen subliniază faptul că UE este bine pregătită pentru iarnă, iar acest lucru va contribui la stabilizarea piețelor în lunile următoare. Piața energetică a UE se află într-o poziție mult mai stabilă decât era anul trecut în această perioadă, în mare parte datorită măsurilor pe care le-am luat la nivelul UE. Dar am văzut în ultimele săptămâni că piața gazelor rămâne sensibilă. Comisia va continua să monitorizeze situația, astfel încât nivelurile de stocare să rămână suficient de ridicate la intrarea în iarna următoare. Permiteți-mi să reamintesc faptul că ne putem consolida în continuare poziția prin investiții în surse regenerabile și eficiență energetică”.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

UE a luat o gamă largă de măsuri în urma crizei energetice declanșate de invazia Rusiei în Ucraina, pentru a fi mai bine pregătită pentru iarnă. Regulamentul privind reducerea cererii de gaze (august 2022) a stimulat o scădere cu 18 % a consumului de gaze între august 2022 și mai 2023, iar acum a fost prelungit cu încă un an. În ceea ce privește găsirea unor surse alternative de gaze, Comisia a condus o campanie internațională concertată de informare pentru aprovizionarea cu gaze alternative – în special sub formă de gaz natural lichefiat (GNL). În plus, Platforma energetică a UE (prin intermediul #AggregateEU) a găzduit deja două apeluri pentru achiziții comune de gaze, urmând ca un al treilea apel să fie lansat în a doua jumătate a lunii septembrie. De asemenea, investițiile-cheie la nivelul UE și la nivel național au sporit capacitatea de import de GNL a UE și au consolidat reziliența sistemului de gaze al UE.

În ceea ce privește Platforma energetică a UE, vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, a declarat: „Primele două apeluri pentru achiziționarea în comun de gaze au avut rezultate foarte pozitive, cu un total combinat de 22,9 miliarde de metri cubi de cerere și ofertă de gaze. Mă bucur că Platforma energetică a UE a contribuit la atingerea din timp a obiectivului de stocare a gazelor și, în general, la securitatea energetică a UE înainte de iarnă. Acest lucru demonstrează că putem obține o valoare adăugată semnificativă dacă ne unim forțele, dacă ne punem în comun cererea și dacă lucrăm împreună pentru a garanta aprovizionarea stabilă și la prețuri accesibile cu gaze naturale a pieței UE”.

Bloomberg scrie, însă, că, deși rezervele de gaze naturale ale Europei sunt aproape pline, s-ar putea ca ele să nu fie suficiente pentru ca regiunea să treacă iarna.

Astfel, stocurile nu au fost concepute pentru a asigura toate proviziile de gaze naturale pentru iarnă ale regiunii, iar o furtună de riscuri se pregătește. Potențialele greve ale muncitorilor din Australia amenință să restrângă piața mondială a gazelor naturale lichefiate. Europa se confruntă în continuare cu fluxuri mai mici din Rusia, pe fondul războiului din Ucraina. Iar întreruperile prelungite din Norvegia au dus recent la creșteri de prețuri, ceea ce amintește de fragilitatea pieței.

Cu alte cuvinte, criza energetică a Europei nu s-a încheiat încă. Contractele futures olandeze de referință se îndreaptă spre un al treilea câștig săptămânal din cauza preocupărilor continue legate de aprovizionare, în timp ce vineri au fluctuat.

Securitatea energetică a continentului „se află într-o poziție mult mai stabilă decât în această perioadă a anului trecut”, a declarat vineri, într-o declarație, comisarul european pentru energie, Kadri Simson. „Dar am văzut în ultimele săptămâni că piața gazelor rămâne sensibilă”, a spus ea.

Sezonul de iarnă al regiunii pentru gaz se desfășoară oficial din octombrie până în martie. Stocarea poate acoperi până la o treime din cererea de gaze a UE în sezonul de încălzire, potrivit Comisiei Europene. Însă mult depinde de condițiile meteorologice, deoarece temperaturile scăzute ar putea accelera retragerile din stocurile subterane.

De asemenea, stocurile de gaze variază în funcție de țară. Țări precum Germania, Olanda și Spania au depășit deja obiectivul UE. Franța se numără printre țările care nu au reușit să se impună, cu un nivel de stocare de aproximativ 84%, după ce aprovizionarea cu energie a fost perturbată la începutul acestui an de greve la nivel național.

În timp ce prețurile europene la gaze sunt cu aproximativ 90% mai mici decât cele de anul trecut, când au atins vârful crizei, nervozitatea pieței și volatilitatea intensă sunt pe cale să se mențină, având în vedere că aprovizionarea la nivel mondial rămâne limitată.

Germania a avertizat deja că riscurile de penurie vor persista până la începutul anului 2027, dacă nu adaugă mai multe infrastructuri de gaze. Echilibrul pieței de anul viitor va depinde de cantitatea de combustibil care va rămâne în depozite după această iarnă.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: