Studenții care învață să proiecteze clădiri rezistente la cutremure: Echipa Universității Tehnice din Cluj, pe podium la o competiție de design seismic din Statele Unite

studentii si turnul Sursa foto: UTCN SDC/ Facebook

Studenții Universității Tehnice din Cluj-Napoca s-au clasat în acest an pe locul 2 la prestigioasa Seismic Design Competition, organizată în 2024 în Seattle, Washington, anunță echipa. Studenții de la Construcții și Arhitectură din Cluj au avut de ridicat o machetă-turn din lemn de balsa, care să reziste la un “cutremur” simulat – un proiect practic de proiectare și construcție a unei clădiri care să reziste la solicitări seismice. În drum spre casă, cu o escală la Istanbul, profesorul coordonator al echipei, Ovidiu Prodan, explică, pentru Actualdecluj.ro și Economedia, ce a presupus proiectul și care sunt principalele beneficii pentru tinerii viitori ingineri și arhitecți.

Sursa foto: UTCN SDC/ Facebook

Competiția presupune construirea unei machete din lemn de balsa, care trebuie să reziste la cutremurele simulate de masa seismică, dar și prezentarea proiectului.

“În fiecare an, noua echipă de studenți trebuie să conceapă, calculeze, testeze și optimizeze o structură – a cărei temă e setată de organizatorii concursului aproximativ în luna Noiembrie”, explică Ovidiu Prodan, profesor coordonator, pentru Actualdecluj.ro și Economedia. Concursul se desfășoară sub egida Earthquake Engineering Research Institute, care în timpul conferinței anuale organizează concursul cu ajutorul doctoranzilor și masteranzilor din Universitățile participante.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

EERI este o societate nonprofit formată din ingineri, geologi, arhitecți, atât cercetători cât și practicanți, care și-au impus să reducă riscul pe care îl prezintă declanșarea iminentă a cutremurelor.

Peste 30 de echipe de la universități din SUA și din întreaga lume au concurat în cadrul Seismic Design Competition, fiecare echipă proiectând un model complex de clădire înaltă din lemn de balsa, care a fost testat pe o masă de simulare a unui cutremur. Echipele de studenți au fost evaluate în funcție de prezentarea orală a proiectului, de posterul rezumativ, de designul arhitectural al modelului, de capacitatea lor de a se încadra în criteriile și constrângerile de proiectare, de predicția analitică a performanței modelului și de răspunsul modelului lor în timpul testării pe masa “de cutremur”.

Cum decurg testările:


Conform organizatorilor, cele mai bune nouă propuneri au venit de la echipele de la California Polytechnic State University, San Luis Obispo, Cornell University, Istanbul Technical University, Karadeniz Technical University (Turcia), Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, The University of British Columbia, University at Buffalo, University of California, Los Angeles, University of Southern California.

Obiectivele concursului sunt mai multe, inclusiv promovarea studiului ingineriei seismice în rândul studenților de la nivel universitar. De asemenea, organizatorii spun că vor să le ofere studenților de la licență în domeniul ingineriei civile oportunitatea de a lucra la un proiect practic de proiectare și construcție a unei clădiri cu cadre rentabile care să reziste la solicitări seismice.

Mai multe detalii despre concursul din acest an și rezultatele ultimilor 10 ani AICI

Când studenții de Stanford iau notițe de la români

“Suntem extrem de recunoscători că avem studenți pasionați și determinați la UTCN, care au demonstrat încă o dată că prin muncă, ingeniozitate și dedicare se situează la vârful proiectării seismice în lume, reușind să țină piept cu succes și de cele mai multe ori să depășească cele mai prestigioase universități și facultăți de construcții din lume”, spune Prodan.

Acesta spune că unul dintre principalele avantaje pe care le aduce concursul este faptul că studenții au oportunitatea să lucreze în echipă. Lucru important, având în vedere că e vorba de o echipă mixtă formată din 9 studenți la Constructii și 3 studenți la Arhitectură. “E, pentru mulți, un prim proiect în care o echipă trebuie să se coordoneze, să își alinieze obiectivele și viziunea. Este, de asemenea, o provocare extraordinară în care trebuie să își crească competențele de a prezenta un proiect atât de complex, să reușească să realizeze o prezentare la nivel internațional, să se adapteze la contexte diferite de proiectare seismică și geotehnică, cum a fost în acest an cu amplasamentul Seattle, Washington, coasta de vest a SUA”, spune Prodan.

Studenții au ocazia să concureze cu echipe de la universități de top.

“Cel mai mare beneficiu pe care l-am văzut în ultimii 14 ani este faptul că studenții conștientizează că au toate cele necesare să concureze de la egal cu studenții de la cele mai bune universități din lume. Când vezi că studenții de la Stanford vin să ia notițe de la cum prezinți – și mulți dintre ei sunt vorbitori nativi de engleză, spre deosebire de noi, că vin să ia notițe despre cum este realizată structura, despre cum este alcătuit posterul, studenții încep să se valorizeze mai mult și să înțeleagă că pot realiza orice își doresc”, spune Prodan. Acesta menționează că aproape jumătate dintre alumni SDC UTCN au finalizat mastere și unii chiar doctorate la universități în vestul Europei sau SUA.

Echipa UTCN SDC 2024:

Luca Zahan (team captain), Adrian Zacharievici, Robert Teodorescu, Victor Mitea, Andre Mitu, David Havrstiuc, Simona Halip, Bianca Bologa, Paula Bosi, Mădălina Rusu, Nicoleta Popa, Matei Dragos
Îndrumători: Razvan Muresan, Denisa Dragomir, Diandra Jula, Sabina Nitulescu şi profesorii Ovidiu Prodan şi Paul Mihai Moldovan.

Sursa foto: UTCN SDC/ Facebook

La sosirea acasă, echipa a fost întâmpinată pe aeroport de conducerea Universității Tehnice din Cluj-Napoca, colegii absolvenți, echipele câștigătoare din anii trecuți şi de familii.

Sursa foto: UTCN SDC/ Facebook

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: