Circa 90% dintre firmele respondente au început digitalizarea și automatizarea prin SAP S/4HANA, adică un software care ajută companiile să își gestioneze toate procesele de business, arată studiul „Business Transformation Unlocked – Maximizing the Benefits of SAP S/4HANA”, realizat de Horváth, compania globală de consultanță în management, prezentă în România din 2005.
- SAP S/4HAN reprezintă cel mai complex sistem de software de planificare a resurselor întreprinderii (ERP) din suita SAP, care integrează complet procesele unei companii. A fost lansat în martie 2015.
De asemenea, 60% dintre firmele care au finalizat implementarea au întâmpinat deviații semnificative de la planul inițial, depășind bugetul și termenul stabilit, iar 65% au raportat probleme de calitate. Pe lângă aceste provocări, 30% dintre companii au reușit să finalizeze transformarea.
Obiective de transformare digitală
- 36% spun procesele de business și/sau introducerea de noi funcții.
- crearea unei baze pentru digitalizare ulterioară pentru implementarea aplicațiilor AI.
- standardizarea/ armonizarea proceselor de business,
- adaptarea modelului de business la viitor – fiecare cu câte 31%.
- 30% sun promovarea generală a automatizării în cadrul companie.
- 29% spun centralizarea sarcinilor și a proceselor.
Majoritatea companiilor, care au avut executivi participanți la studiul Horváth, au demarat procesele de transformare după 2019, iar unul dintre cele mai mari obstacole în implementare a constat în gestionarea proiectului.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În medie, companiile au avut nevoie cu 30% mai mult timp decât estimaseră inițial pentru a finaliza transformarea, durata medie a proiectului crescând de la 15 luni la 20 de luni.
În plus, 32% dintre firme au raportat întârzieri majore, iar 24% au depășit bugetele planificate. Printre principalele cauze ale acestor deviații se numără extinderea neprevăzută a scopului proiectului, punctele slabe din managementul proiectului și durata suplimentară necesară pentru testare și migrare.
Companiile care au finalizat transformarea spun că, dacă ar relua procesul, ar aloca un buget mai mare, o perioadă mai lungă de implementare și ar reduce complexitatea proiectului. Principalele îmbunătățiri pe care le-ar face sunt extinderea duratei proiectului, creșterea bugetului alocat și reducerea domeniului de aplicare al proiectului.
„Firmele trebuie să înțeleagă că, deși beneficiile sunt considerabile, provocările pot fi la fel de mari. De aceea, implicarea departamentelor IT și a consultanților specializați devine o necesitate, nu doar o opțiune,” a declarat Costin Lăpădat, Senior Project Manager, Horváth România.
Studiul a fost efectuat prin interviuri cu 200 de executivi din companii care utilizează SAP, având peste 200 de angajați și generând venituri mai mari de 200 milioane de euro pe an. Companiile analizate au provenit din industrii manufacturiere (51%), servicii (38%) și altele (11%), 50% dintre acestea fiind localizate în Germania, iar câte 10% în Austria, Danemarca, Elveția, România și SUA.