Studiu: Circa 57% dintre antreprenorii vor prioritiza în 2025 dezvoltarea competenţelor şi abilităţilor angajaților lor şi doar 43% vor prioritiza investiţiile în tehnologie

Ioana Arsene Sursa foto: Trusted Advisor Strategy & Finance

Evoluția economiei românești raportată la dezvoltarea IMM-urilor pentru anul viitor este incertă din cauza stagnării investițiilor și a presiunii fiscale și administrative asupra companiilor mici și mijlocii. Aceste rezultate indică o pivotare în atenția antreprenorilor către aspectele umane și financiare, cu o mai mică atenție acordată tehnologiei, se arată în rezultatele Studiului „Raportarea Financiară la Antreprenori”, ediţia a-V-a, 2024, efectuat de Trusted Advisor Strategy & Finance, compania românească de contabilitate şi strategie financiară, condusă de Ioana Arsenie, strateg financiar.

Inteligenţa artificială este folosită din ce în ce mai des în activităţile curente, iar studiul din acest an acordă o importanţă asupra laturii tehnologice versus angajaţi. Așadar, 57% dintre antreprenorii respondenți încearcă să îşi concentreze atenţia către prioritizarea angajaţilor pentru a le dezvolta competenţele şi abilităţile şi doar 43% dintre respondenți declară că în 2025 vor prioritiza investiţiile în tehnologie, potrivit datelor studiului.

În ceea ce priveşte prioritatea financiară din 2025, circa 27% dintre antreprenorii români respondenți sunt mult mai preocupaţi să îşi diversifice sursele de venituri/profit, 43% dintre ei să îşi crească profitabilitatea netă si marjele, 11% să obţină finanţări pentru investiţii și 11% dintre respondenți să definească şi să implementeze un proces eficient pentru managementul performanţei.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Cred că termenul de profitabilitate va fi cel mai folosit de antreprenori pe tot parcursul anului viitor pentru că este necesar să găsim noi pârghii, având în vedere că o creştere a tarifelor nu ar putea ţine pasul cu taxele în creştere, pentru că automat ar avea efectul de a pierde din clienţi. În viitor, antreprenorii trebuie să fie pregătiţi pentru schimbările fiscale şi să se bazeze pe cash-flow şi să investească în continuare în resursa umană şi să îşi prioritizeze dezvoltarea de competenţe în angajaţi pentru a genera valoare adăugată sustenabilă”, explică Ioana Arsenie, Fondator Trusted Advisor Strategy & Finance și strateg financiar.

Perioada prezentă, caracterizată de inflaţie, disponibilizări în domenii cheie precum industria automotive, îi determină pe 33% dintre antreprenorii respondenți studiului să fie mai atenţi la cash-flow şi la întârzierile în recuperarea banilor de la clienţi, 27% dintre aceștia sunt atenţi la modificările fiscale şi de reglementare, 16 dintre ei limitează sau gestionează atent cheltuielile, iar 16% lucrează cu mai multe ipoteze şi estimări multiple.

„Consider că antreprenorii sunt nevoiţi să investească timp şi resurse proprii să dobândească cunoştinţe şi în domeniul economic, pe lângă domeniul de activitate al afacerii şi să înţeleagă că trebuie să construiască o bună legătură cu persoana care se ocupă de contabilitate, să ceară rapoarte financiare concludente pentru a se putea raporta la mediul macroeconomic şi a lua deciziile importante pentru afacerea sa. Dinamica mediului de afaceri în ziua de azi este mare, aşa că pentru a putea fi competitiv în viitor, trebuie în primul rând să fii organizat în business, să ai create procese bine stabilite, proceduri, organigrama, etc. şi o minimă raportare financiară care să te ajute să poţi gândi strategic următorii paşi”, a declarat un antreprenor participant la studiu.

Cum va arăta anul 2025 de business?

Potrivit concluziilor studiulu, anul 2025 de business nu va scapa de creşterile de cheltuieli per categorii. Salariile reprezintă principala categorie de buget care va suferi creşteri pentru (44% dintre antreprenori), urmată la o diferenţă considerabilă de campaniile de marketing (22%), cheltuieli administrative (11%), logistică şi transporturi (11%).

Provocări întâmpinate în 2024

Pentru mai mult de jumătate dintre companiile respondente, principalele provocări ale funcţiei financiar-contabile pe parcursul anului 2024 au fost reprezentate de corectitudinea evidenţei contabile (66%), corectitudinea taxelor şi a declaraţiilor fiscale (66%), raportarea financiară pentru management (22%).

În ceea ce priveşte zona de recomandări şi îmbunătăţiri, circa 55% dintre antreprenorii respondenți îşi doresc un boost pentru recomandări de optimizare a afacerii care să fie urmat îndeaproape de susţinerea dezvoltării afacerii prin suport la etape de noi produse, parteneriate, linii de business.

Studiul mai arată că aproximativ 76% dintre respondenţi nu cunosc sau nu au implementat în companiile lor reguli de guvernanţă.

Studiul intitulat „Raportarea Financiară la Antreprenori”, aflat la ediţia a-V-a, 2024, efectuat t de Trusted Advisor Strategy & Finance, a fost realizat în perioada septembrie – noiembrie 2024. Acesta s-a desfășurat pe un eșantion de 250 de respondenți printre care se numără companiile antreprenoriale din România care au înregistrat în 2023 o cifră de afaceri între 100 000 de euro și 10 milioane de euro din zonele Bucureşti-Ilfov, regiunea Transilvania, Muntenia si Moldova. Companiile fac parte din sectoare ca agribusiness, auto, comerţ online, medical, producţie, retail, software şi transport şi detaliază modul în care organizarea strategică a finanţelor şi departamentul financiar-contabil influenţează veniturile şi profitabilitatea companiilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.