Studiu: Crește interesul europenilor pentru bicicletele electrice. Tinerii aleg un viitor fără mașini

biciclete electrice Sursă foto: Unsplash

În timp ce mașinile rămân încă predominante în Europa, bicicletele electrice câștigă în popularitate și devin un companion de zi cu zi, potrivit unui barometru realizat de Europ Assistance (“EA”) și citat de Ipsos. În 2023, mașina rămâne principalul mod de mobilitate în Europa: 87% dintre europeni dețin o mașină personală, iar 84% o utilizează zilnic.

Europenii rămân atașați de mașinile lor: 70% dintre proprietarii de mașini nu ar fi pregătiți să renunțe la deținerea unei mașini în viitor, o cifră care rămâne stabilă în comparație cu anul trecut. Dintre aceștia, 34% sunt foarte rezistenți la această idee (“cu siguranță nu”).

Cu toate acestea, metodele de transport care implică mașini în general (fie că este vorba de mașini personale, taxiuri sau car-sharing) par să-și vadă utilizarea în scădere: 26% dintre utilizatorii de mașini personale le folosesc mai puțin frecvent decât acum 5 ani, o cifră care crește la 32% în Franța.

În paralel, bicicletele, fie ele standard sau electrice, sunt încă folosite de aproape 4 din 10 europeni.

În timp ce deținerea bicicletelor standard scade (57% dintre europeni dețin o bicicletă standard în gospodăria lor, -5 puncte față de anul trecut), prezența bicicletelor electrice înregistrează progrese: acum 1 din 5 gospodării din Europa deține o bicicletă electrică (19%, +2 puncte). Această tendință ar putea fi determinată de creșterea accesibilității bicicletelor electrice, precum și de caracteristicile lor îmbunătățite.

Există, de asemenea, o intensificare a utilizării bicicletelor electrice: 42% dintre utilizatori spun că le folosesc mai des decât acum 5 ani, iar 32% spun că intenționează să le utilizeze mai mult în viitor.

În cele din urmă, mobilitatea reprezintă încă un buget semnificativ pentru europeni: 147 euro pe lună, un buget care rămâne stabil în cele mai multe țări și anul acesta. Costul transportului este principalul motiv pentru schimbarea obiceiurilor de mobilitate: 35% la nivel european, și până la 46% în Franța.

Vehiculele electrice continuă să atragă un segment specific al populației

Un european din trei (29%) ar fi interesat să achiziționeze un vehicul electric sau hibrid. Această cifră este relativ stabilă față de anul trecut în ansamblu (+1 punct), dar unele țări înregistrează progrese semnificative (Belgia și Italia + 5 puncte fiecare).

Persoanele care iau în considerare achiziționarea de vehicule electrice sunt mai tinere, mai active. Dacă motivațiile lor pentru a lua în considerare vehiculele electrice sunt în mare parte de mediu (39% menționează motive ecologice), creșterea costului petrolului este unul dintre factorii importanți pentru tranziția la electricitate (43% ar face-o pentru a economisi bani privind combustibilul).

Barierele în calea achiziționării unui vehicul electric sunt conduse în primul rând de prețul de achiziție (încă și mai puternic în acest an, +4 puncte la nivel european). În același timp, dificultățile legate de punctele de încărcare sunt mai puțin semnificative (-3 puncte).

Tinerii europeni aleg un viitor fără mașini

Tinerii europeni deschid calea către un transport mai sustenabil. Persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani adoptă tot mai mult moduri de mobilitate „blânde” mai mult decât populația în general, cu 72% care utilizează transportul public (față de 55% în populația generală) și 50% biciclete standard (față de 39%). Utilizarea bicicletelor electrice este și ea mai prominentă în această grupă de vârstă, situându-se la 31% în comparație cu 21% din populația generală.

Tinerii adulți au un buget lunar de transport mai mare, cu o medie de 214 euro în comparație cu media generală de 147 euro. În ceea ce privește deținerea de mașini, tinerii europeni se îndepărtează de tradiție. Ei dețin mai puține mașini termice decât populația generală (83% față de 88%), semnalând o schimbare către alternative mai prietenoase cu mediul. Mai mult, 42% dintre ei iau în considerare achiziționarea unui vehicul electric (comparativ cu 29% în rândul populației generale). Privind în viitor, tinerii sunt și mai deschiși ideii de a nu deține mașini personale. 40% dintre ei iau în considerare un viitor fără mașini (față de 30% media pe toate grupele de vârstă).

Europ Assistance (“EA”) a anunțat în luna aprilie rezultatele celei de-a doua ediții a Barometrului Mobilității. Sondajul a fost realizat printre 8.000 de persoane din 8 țări din Europa: Belgia, Franța, Germania, Italia, Portugalia, Spania, Austria și Republica Cehă. Acesta urmărește obiceiurile de mobilitate ale europenilor. Sondajul a fost realizat între 14 decembrie 2023 și 18 ianuarie 2024. Evoluțiile prezentate împreună cu rezultatele din 2022 sunt bazate doar pe aceleași 6 țări testate în 2022 și 2023. Rezultatele din 2023 prezentate pentru Europa sunt bazate pe cele 8 țări testate în 2023.

Sursă foto: Unsplash

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *