Studiu Deloitte: Anul 2023 va aduce profituri în scădere pentru bănci, care se vor întoarce la câștigurile actuale în 2026. De vină sunt mai mulți factori: invazia Ucrainei de către Rusia, problemele cu aprovizionarea, inflația și recesiunea ce ar putea afecta unele țări

banca

Anul 2023 nu va fi mai fi la fel de profitabil pentru bănci, potrivit studiului Deloitte Banking and Capital Markets Outlook 2023, care anunță că profitabilitatea băncilor va rămâne modestă în cursul anului viitor.

La acest lucru contribuie o combinație de factori fără precedent, cum ar fi invazia Ucrainei de către Rusia, perturbările de pe lanțurile de aprovizionare, creșterea inflației, înăsprirea politicii monetare și potențiala recesiune sau stagflație din unele țări. 

Studiul notează, însă, că profitabilitatea băncilor va urca după 2023 și va reveni la nivelurile actuale în 2026.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Băncile mari, bine capitalizate și cu portofolii diversificate vor fi mai rezistente în următorii ani. De asemenea, raportul subliniază că evoluția produsului intern brut (PIB) se află în strânsă corelație cu profitabilitatea băncilor, atât în economiile avansate, cât și în cele în curs de dezvoltare, așadar contracția PIB-ului unei țări va fi cel mai probabil însoțită de o scădere a ratei rentabilității activelor din sistemul său bancar.

În contextul anticipatei încetiniri economice, băncile își fac provizioane pentru a se proteja de potențiale pierderi din credite și implementează politici mai stricte de creditare, subliniază raportul. De exemplu, băncile din zona euro și-au înăsprit criteriile de creditare în al doilea trimestru al anului 2022, tendință care se preconizează că se va extinde la nivelul întregii Europe

În plus, raportul estimează că optimizarea forței de muncă va deveni o zonă-cheie în 2023.

Cererea de credite pentru investiții din partea companiilor este de așteptat să scadă, însă cererea de credite de capital de lucru ar putea rămâne solidă, arată raportul.

„Deși dificilul context macroeconomic actual ar putea afecta negativ creditele pentru proiecte sustenabile, nevoia ca mediul de business să ia măsuri pentru a combate schimbările climatice reprezintă o oportunitate excelentă pentru bănci de a finanța tranziția companiilor către emisii nete zero de carbon. Băncile trebuie să integreze riscul climatic în ciclul de viață al riscului de credit pentru a putea gestiona riscurile în mod mai eficient. Acest demers presupune obținerea datelor clienților legate de factorii ESG (mediu, social, de guvernanță) și stabilirea unor standarde și procese interne de evaluare a emisiilor legate de portofoliile de credite în raport cu obiectivele stabilite, precum și instruirea angajaților care interacționează cu clienții pentru a înțelege în ce punct de află aceștia din punct de vedere ESG”, a declarat Dimitrios Goranitis, Liderul serviciilor de consultanță pentru sistemul bancar și piețe de capital, Deloitte Central Europe.

O altă oportunitate de care băncile pot profita în următorii doi-trei ani este integrarea de servicii financiare în platformele unor terți care nu activează în domeniul financiar, domeniu care, potrivit raportului, urmează să se dezvolte rapid, cu venituri estimate de 230 de miliarde de dolari până în 2025, ceea ce reprezintă o creștere de zece ori. De exemplu, băncile ar putea integra în platforme de cumpărături instrumente de management al finanțelor personale sau ar putea adăuga opțiuni de accesare a unor credite în aplicații din domeniul sănătății.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: