Studiu. Iluminatul stradal din Europa crește riscul de insomnie și de afectare a sănătății. România, în topul țărilor cu probleme legate de radiația albastră emisă de LED-uri

bec, lumina, curent, energie electrica, bani, factura Sursa foto: Pixabay

Atmosfera nocturnă de pe Pământ se schimbă într-un ritm rapid din cauza creșterii continue a iluminatului artificial, iar lumina artificială emite un procent din ce în ce mai mare de radiație albastră. Imaginile realizate de astronauții de la Stația Spațială Internațională între 2012 și 2020 evidențiază o creștere treptată a iluminatului în nuanțe albastre (în locul celor portocalii) pe străzile europene, pe măsură ce orașele, unul după altul, se orientează din ce în ce mai mult spre becurile LED prin care se realizează o economie mai mare de energie, scrie Naftemporiki, potrivit Rador.

Dar există și o latură negativă, întrucât radiația albastră a LED-urilor – care este emisă și de telefoanele mobile, televizoare și alte dispozitive electronice și surse artificiale – poate provoca tulburări de somn (din cauza suprimării hormonului melatonină), precum și alte probleme cronice de sănătate, potrivit unui nou studiu științific realizat de cercetătorii de la Universitatea din Exeter, conduși de Kevin Gaston de la Institutul pentru Mediu și Sustenabilitate. Studiul, publicat în revista Science Advances, a mai arătat și că răspândirea tot mai mare a radiației albastre emise de LED-uri a redus vizibilitatea astrelor pe cerul nopții și are, în general, un impact negativ asupra modului în care oamenii percep natura. Lumina albastră afectează negativ și comportamentul diferitelor animale, cu consecințe ecologice mai ample.

Țările cu cea mai mare problemă legată de radiația albastră sunt considerate a fi Marea Britanie, Italia, România, Spania și Irlanda, în timp ce Austria și Germania au cea mai mică problemă în acest sens, întrucât încă își mai luminează o mare parte din străzi cu becuri de tip mai vechi (nu cu LED-uri).

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *