Salariile angajaților europeni continuă să scadă în termeni reali, deși companiile obțin profituri peste rata inflației, după cum arată datele unui sondaj realizat de Confederația Europeană a Sindicatelor (CES), scrie publicația greacă Enikonomia, conform Rador Radio România.
„Dacă se ține cont de inflație, valoarea salariilor a scăzut anul acesta în toată Uniunea Europeană. În schimb, profiturile corporative au crescut cu aproape 2% în termeni reali. Salariile reale au scăzut, dar profiturile reale au crescut în nouă state membre, printre care Germania, Franța și Italia. În alte zece state membre, creșterea profiturilor reale a fost mult mai mare decât creșterea salariilor reale. Cele mai mari creșteri ale profiturilor reale au fost înregistrate în Slovacia (+8%) și România (+7%), unde creșterea salariului real a fost negativă. Cele mai mari scăderi ale salariilor reale au fost înregistrate în Cehia (-5%) și Italia (-2%), unde profiturile reale au crescut”, se arată în comunicatul Confederației Generale a Angajaților din Grecia, care a dat publicității rezultatele sondajului realizat de CES.
„Confederația Europeană a Sindicatelor publică acest studiu în perspectiva prezentării Manifestului său pentru alegerile europene, intitulat „Un acord echitabil pentru lucrători”, în Parlamentul European în seara zilei de miercuri, 15 noiembrie 2023.
Cifrele arată încă o dată cum lucrătorii continuă să plătească prețul unei crize inflaționiste, cauzată în principal de companiile care exploatează problemele de aprovizionare pentru a-și crește marjele de profit. În UE, ponderea profiturilor a crescut cu 4% de la începutul pandemiei, în timp ce plățile de dividende către acționari au crescut de până la 13 ori mai repede decât salariile.
În același timp, sărăcia în rândul copiilor a crescut pentru al treilea an consecutiv în UE, în timp ce prețurile produselor alimentare de bază au continuat să crească de până la șapte ori mai repede decât salariile. Potrivit aceluiași comunicat, „Manifestul Confederației Europene a Sindicatelor pentru alegerile europene face apel la politicieni să susțină următoarele politici:
– impozitarea profiturilor excesive care au dus la creșterea inflației,
– revizuirea Directivelor privind contractele publice, astfel încât accesul companiilor la finanțare publică să depindă de respectarea dreptului la salariu care va fi rezultatul negocierilor colective și
– transpunerea ambițioasă a Directivei privind salariile minime adecvate la nivel național, cu scopul de a acoperi 80% din negocierile colective în fiecare stat membru”.