Fondurile de investiții active în România sunt optimiste cu privire la evoluția pieței locale în 2023. Jumătate din participanții la un studiu realizat de compania de consultanță Roland Berger anticipează anul acesta o creștere a tranzacțiilor finanțate cu acest instrument, pentru piața locală.
Datele din raportul „Perspectiva industriei de Private Equity în 2023” au fost culese în urma discuțiilor cu aproximativ 1.700 de experți din industria de private equity din Europa. În România, peste 70% din fondurile active pe piața locală au participat la studiu.
Managerii fondurilor de private equity active pe plan local estimează că numărul de oportunități de investiții atractive va crește în România în acest an, ceea ce va conduce implicit la un număr mai mare de tranzacții finanțate de private equity.
La nivel european, perspectiva pentru anul în curs este mai precaută. Doar 30% dintre profesioniștii din domeniu se așteaptă ca numărul de tranzacții de tip M&A realizate de fondurile de private equity să crească față de anul precedent. La nivelul regiunii Europei Centrale și de Est numai 16% văd o creștere a numărului de tranzacții. Riscurile geopolitice și creșterea ratelor dobânzilor sunt principalele motive pentru așteptările mai rezervate pe plan european.
Situația variază considerabil în diferitele țări europene. În țările nordice, precum și în Spania sau Portugalia, se estimează o creștere cu peste 10% a numărului de achiziții realizate de fondurile de investiții. Perspectivele pentru Italia, Europa Centrală și de Est și Marea Britanie sunt mai temperate. În Germania, Elveția și Austria, fondurile de investiții se așteaptă doar la o ușoară creștere a activității anul acesta
„Piața de private equity din România se află într-un stadiu diferit față de celelalte țări din Europa, si implicit prioritățile jucătorilor pentru anul în curs sunt diferite”, a declarat Szabolcs Nemes, Managing Partner Roland Berger România.
Sectoarele IT, software și soluții digitale precum și cel de Servicii Medicale sunt considerate a fi cele mai atractive pentru investițiile de private equity, atât la nivel local cât și în Europa. În România, 92%, respectiv 75% dintre experții intervievați anticipează un număr mare de tranzacții, anul acesta, cu implicarea fondurilor de investiții în aceste industrii, în această ordine. Podiumul local este completat de sectorul de Bunuri de larg consum & Retail, precum și de cel de Logistică & Servicii.
La nivel european, sectoarele de Energie & Utilități și cel de Infrastructură par să atragă un interes mai mare din partea fondurilor de investiții, 43% respectiv 42%. Activele din domeniul energiei regenerabile si serviciile conexe, în particular, sunt din ce în ce mai interesante pentru fondurile de private equity. Acestea vor juca un rol important pentru investițiile viitoare pe măsură ce are loc tranziția energetică.
Reducerea costurilor, digitalizarea și achizițiile adiționale sunt cele mai importante inițiative pe care managerii români le au în plan în acest an pentru a crește valoarea companiilor din portofoliu. La nivel european, accentul va fi pus în principal pe ESG, creșterea gradului de reziliență a companiilor din portofoliu și digitalizare.
„Fondurile din Europa intentionează sa se concentreze în acest an mai mult pe faza de vânzare a investițiilor existente. În schimb, fondurile de investiții active pe plan local au declarat că în 2023 doresc să se concentreze în primul rând pe realizarea de noi investiții și dezvoltarea companiilor din portofoliu”, conchide Szabolcs Nemes.