Un nou studiu arată că munca de acasă economisește 72 de minute pe zi pentru navetiștii din întreaga lume, timp pe care aceștia îl împart între muncă, timp liber și îngrijire, scrie Bloomberg.
Personalul de la distanță economisește cel mai mult timp în China, unde renunțarea la drumurile de la și către locul de muncă îi eliberează 102 minute pe zi, potrivit studiului publicat în această lună de National Bureau of Economic Research. Lucrătorii din Serbia au înregistrat cele mai mici economii, de 51 de minute, în timp ce cei din SUA au economisit doar 55 de minute.
Echipa de economiști din Europa, Mexic și SUA a calculat durata zilnică a navetei pe baza unor sondaje efectuate în ultimii doi ani în 27 de țări.
Atunci când se iau în calcul cei care nu au lucrat niciodată de la distanță în acea perioadă, economiștii estimează că munca de acasă a economisit aproximativ două ore de timp de deplasare pe lucrător, pe săptămână. Acest lucru se va reduce la jumătate după încheierea pandemiei, având în vedere planurile angajatorilor de a readuce personalul la birou, spun cercetătorii.
Acest lucru reprezintă 2,2% dintr-o săptămână de lucru de 46 de ore, cu 40 de ore plătite plus șase ore de deplasare, potrivit studiului. Ca atare, valoarea privată a economiilor de timp este de aproximativ 2,2% din veniturile după impozitare în economia post-pandemică.
„Navetiștilor le displac foarte mult timpii de călătorie imprevizibili, iar conducătorilor de automobile le displac foarte mult condițiile de trafic rutier congestionat”, au declarat economiștii. „Astfel, deplasările lungi, timpii de deplasare imprevizibili și condițiile de drum congestionate împing valoarea privată a economiilor de timp peste salariul după impozitare”. De asemenea, este adevărat și reversul.
Muncitorii nu prea se lasă de muncă. Întreprinderile sunt cei mai mari beneficiari ai economiilor de timp de deplasare, lucrătorii dedicând 40% din timpul economisit către locuri de muncă primare și secundare. Aproximativ o treime a fost alocată activităților de agrement, iar 11% a fost alocată îngrijirii, potrivit studiului.