Pe fondul unui an 2023 provocator pentru sectorul tech, cu perturbări macroeconomice și tăieri de bugete, integrarea inteligenței artificiale generative (GenAI) în strategiile companiilor a atras după sine o revenire a încrederii. Rezultatele studiului anual EY despre Top 10 oportunități pentru companiile de tehnologie în 2024 arată că înglobarea GenAI în strategiile de transformare digitală a ajuns pe prima poziţie în clasamentul oportuniăților.
Raportul avertizează că 90% dintre companii se află încă într-un stadiu incipient de maturizare a IA și pledează pentru stabilirea unui cadru de reglementare IA care să susţină o implementare sigură și etică, centrată pe oameni.
Cătălina Dodu, Partener, Cybersecurity Leader EY South Cluster, Tehnology Consulting Leader EY România: „În 2023, sectorul tehnologic s-a confruntat cu provocări economice la nivel mondial și conflicte geopolitice, stimulând în același timp potențialul inteligenței artificiale (AI). Perspectivele pentru anul care se apropie sunt diverse. Prin poziționarea AI în centrul strategiilor lor, companiile din domeniul tehnologiei au posibilitatea de a-şi depăși competitorii aflați anterior în top. Acest lucru poate fi realizat nu numai prin accelerarea proceselor de transformare, ci și prin adaptarea operațiunilor pentru a profita de tehnologiile și structurile de business care se dezvoltă rapid”.
Experimentarea GenAI pentru utilizări front și back-office este o nouă oportunitate intrată în Top 10, pe poziția a doua. Studiul arată că, în loc să apeleze la GenAI pentru utilizări la întâmplare, companiile ar trebui să vizeze acele cazuri de utilizare și oportunități de transformare care au impact mare și aduc valoare adăugată. Printre exemple se numără utilizarea GenAI în codificarea de software (front-office) și implementarea IA pentru a atrage și a păstra talentele (back-office).
Potrivit raportului, liderii din industrie sunt conștientizează în mod acut potențialul IA de a ajuta la gestionarea mai eficientă a afacerilor lor, 65% dintre directorii generali declarând că organizația lor trebuie să acționeze acum în adoptarea GenAI, pentru a evita să ofere concurenților un avantaj strategic.
Între achiziţie şi dezvoltare
În acest context, nu este surprinzător faptul că modelarea strategiei de investiții ținând cont de IA figurează în Top 10 oportunități din acest an, pe poziția a cincea. Utilizarea IA și a tehnologiilor Large Language Model (LLM) ia avânt într-un ritm alert, iar achizițiile, acordurile și parteneriatele pot accelera dezvoltarea, ajutând companiile să depășească provocările, inclusiv cererea de hardware, formarea costisitoare a personalului și găsirea de resurse umane necesare pentru implementare.
Cătălina Dodu: „În ciuda provocărilor de reglementare implicate în tranzacțiile cu IA, potențialul rămâne semnificativ. Caracterul platformelor companiilor tehnologice moderne implică faptul că vor exista numeroase companii atractive, cu modele de afaceri bazate pe ecosistemele de IA existente. Cea mai bună cale de expansiune va fi o combinație de achiziții de dimensiuni mici și mijlocii, investiții corporative și parteneriate. Această abordare va permite companiilor să obțină acces la proprietatea intelectuală și la competențele necesare pentru a dezvolta rapid noi oferte”.
Diversificarea lanțurilor de aprovizionare
Pe locul patru în clasamentul oportunităților din acest an se află stabilirea unor lanțuri de aprovizionare suplimentare în piețele emergente. Riscul de întrerupere a lanțurilor de aprovizionare continuă să planeze, în special pentru companiile de hardware, iar în subsectoare precum cel al semiconductorilor se desfășoară o cursă pentru realinierea lanțurilor de aprovizionare într-un mod care să atenueze perturbările geopolitice. Raportul evidențiază o tendință emergentă de a crea operațiuni pe piețele emergente, inclusiv în India și în țările ASEAN, ajutând la extinderea operațiunilor departe de regiunile expuse la conflicte comerciale.
Inteligența artificială necesită acțiuni în domeniul energiei
Prioritizarea eficienței energetice a centrelor de date se află, de asemenea, în Top 10 oportunități din acest an – pe poziția a opta. Consumul de energie al centrelor de date este iminent să se accelereze rapid, declanșat de puterea uriașă de calcul necesară pentru a pregăti LLM-uri sau pentru a rula sisteme inteligente. Raportul subliniază că, până în 2027, IA ar putea consuma la fel de multă energie electrică ca o țară de mărimea Olandei. Raportul sugerează încheierea de parteneriate cu furnizorii de echipamente energetice, pentru a dezvolta modalități inovatoare de alimentare a centrelor de date – ducând la reducerea costurilor atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Lista celor mai importante 10 oportunități tech pentru 2024 identificate de studiul EY:
- Înglobarea GenAI în strategiile de transformare digitală și stabilirea unui „cadru de control”
- Explorarea GenAI în cazuri de utilizare direcționate pentru front-office și back-office
- Investiții în noi forme de infrastructură digitală în „economia de frontieră” în plină expansiune
- Stabilirea unor lanţuri de aprovizionare suplimentare în piețele emergente
- Conturarea strategiei de investiții corporative în jurul agendei privind IA
- Valorificarea modelelor de business tip platformă, pentru a industrializa și a extinde tehnologiile avansate
- Stabilirea unor răspunsuri proactive și holistice la noile și viitoarele sarcini fiscale
- Prioritizarea eficienței energetice a centrului de date în cadrul eforturilor cu privire la mediu
- Investiția în instrumente avansate de risc și revizuirea compromisurilor dintre costuri, riscuri, reziliență și agilitate
- Implementarea de tehnologii avansate pentru a reduce riscurile cibernetice actuale și viitoare.