Studiu. România, în topul țărilor europene în materie de implicarea și entuziasmul angajaților în activitatea lor și la locul de muncă

angajati Sursă foto: Unsplash

La nivel global, nivelul indicatorului care reflectă implicarea și entuziasmul angajaților în activitatea lor și la locul de muncă (employee engagement) este de 21%, el fiind calculat după răspunsurile la 12 întrebări, SUA și Canada fiind pe primul loc dintre regiunile lumii cu 33%, arată un studiu gobal asupra condițiilor de muncă realizat de Gallup. Europa este pe ultimul loc cu 14%, în ceea ce privește acest indicator.

Cu toate acestea, în România, valoarea indicatorului care reflectă implicarea și entuziasmul angajaților în activitatea lor și la locul de muncă este de 33%, cea mai mare din Europa, la egalitate cu USA și Canada, în creștere cu 3% față de media anilor 2018, 2019 și 2020, mai arată studiul Gallup.

„Acest indicator este un predictor pentru evoluția indicatorilor macroeconomici ai unei țări. Este un mare merit al angajatorilor din România care reușesc să creeze condiții de lucru care să crească satisfacția angajaților, chiar și în condiții economice dificile”, spune Ciprian Teleman, fost ministru al Digitalizării.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Studiul mai analizează și alți indicatori, precum „evaluarea vieții”, care evaluează, pe o scară cu trepte numerotate de la zero în partea de jos până la 10 în partea de sus, cea mai bună viață posibilă sau cea mai rea viață posibilă. Țara noastră este urmată de Estonia și Macedonia de Nord, Islanda și Kosovo, pe ultimele locuri fiind Italia și Franța.

România se află pe locul 16 în Europa în ce privește acest indicator, cu o satisfacție de 51%, în creștere cu 3% comparând media din 2018, 2019 și 2020 cu media din 2019, 2020 și 2021. Aici, pe primele locuri din Europa sunt Finlanda, Danemarca, Islanda, Țările de Jos și Suedia, iar pe ultimele locuri sunt Cipru și Bulgaria.

În ce privește indicatorul care reflectă grijile zilnice, România este pe locul 26 în clasament, în scădere cu 2%, după ce 31% din angajați au răspuns cu „Da” la întrebarea „Ați trăit sentimente de îngrijorare în mare parte a zilei de ieri?”. Topul angajaților „îngrijorați” este condus de Malta, Portugalia și Muntenegru.

În materie de stres zilnic, România se găsește pe locul 27 în clasament, cu 37% dintre angajați răspunzând că au trăit senzații de stres în mare parte a zilei de ieri. Topul este condus de Grecia, Luxemburg și Malta, iar la capătul opus sunt Danemarca, Letonia și Estonia.

Referitor la furia zilnică, România se clasează pe locul 27 din cele 38 de state analizate în Europa. Locurile fruntașe sunt ocupate de Muntenegru, Cipru, Macedonia de Nord, Slovacia și Polonia, în timp ce cele mai „calme” țări sunt Finlanda, Estonia și Islanda.

România ocupă locul 21 în clasament la indicatorul „tristețe zilnică”, 17% dintre angajați spunând că simt asta. Topul celor mai „triști” este condus de Cipru, Italia, Portugalia, Spania și Cehia, iar la polul opus se găsesc Kosovo, Ungaria, Islanda, Finlanda și Elveția.

Întrebate dacă sunt mulțumite de eforturile depuse pentru conservarea mediului, cele mai multe persoane care au răspuns „mulțumit” sunt din Finlanda, Elveția, Luxemburg, Lituania și Islanda, iar cele mai puține sunt din Bosnia și Herțegovina, România și Italia.

La întrebarea „Gândindu-vă la situația locurilor de muncă din orașul sau zona în care locuiți în prezent, ați spune că acum este un moment bun sau rău să vă găsiți un loc de muncă?”, cu „un moment bun” au răspuns cel mai mult locuitori din Danemarca, Lituania și Polonia. România se găsește pe locul 12 din cele 38 de țări analizate, 51% răspunzând că este „un moment bun”, cu 2% mai mult față de ultimul sondaj.

În privința potențialului de relocare, 14% dintre români au răspuns cu „da” la întrebarea „În următoarele 12 luni, este probabil sau nu să vă mutați din orașul sau zona în care locuiți?”, în scădere cu 3% de la ultimul sondaj. Cele mai multe persoane care au răspuns „da” sunt din Kosovo, Albania și Grecia, iar cele mai puține din Islanda, Letonia și Elveția.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: