Studiu. Românii plătesc, în medie, 9,4 lei pe o cafea în oraș. Piața de cafea în oraș se ridică la 600 de milioane de euro, din care o treime în București

barista cafea Sursa foto: Unsplash / Brooke Cagle

În România, piața de cafea out of home este o industrie care se ridică la 600 de milioane de euro, o treime din această sumă fiind generată în București, acolo unde prețul mediu al unei cafele ajunge la 10,5 lei, arată un studiu Hospitality Culture Institute.

Studiul „Consumul de cafea out-of-home în România” și-a propus să analizeze comportamentul de consum de cafea în 10 centre urbane din România: București, Ploiești, Brașov, Timișoara, Oradea, Cluj, Iași, Constanța, Craiova, Galați.

Potrivit datelor Hospitality Culture Institute, 9 din 10 respondenți consumă cafea acasă, iar 5 din 10 respondenți beau mai multe cafele pe zi. În rândul acestora, media de consum se ridică la 2,7 cești de cafea pe zi.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Prețul mediu al unei cafele în București se ridică la 10,5 lei

În București, prețul mediu plătit pentru o ceașcă de cafea se ridică la 10,5 lei. În celelalte orașe analizate, prețul mediu este de 9,4 lei.

Doar 49% dintre respondenții din București cunosc termenul „cafea de specialitate”, în celelalte orașe analizate media fiind de 47%.

„România este încă departe de consumul mediu al cafelei la nivel european, dar lucrurile evoluează într-o direcție pozitivă. Marii jucători din zona de sitting și to go au „normalizat” din ce în ce mai mult consumul de cafea în afara casei iar cafenelele de specialitate reprezintă adevărate puncte de coagulare a comunităților, deși rămân în continuare o nișă atunci când le raportăm la economia întregii industrii. Semne bune vin și dinspre zona de investiții, marile fonduri internaționale manifestându-și din ce în ce mai mult interesul pentru această zonă. În traducere liberă, asta înseamnă că ne putem aștepta ca efervescența să continue în această piață și în anii următori, atât în ceea ce privește cafeaua de masă cât și cafeaua de specialitate”, afirmă Florin Maxim, fondator Hospitality Culture Institute.

De unde ne cumpărăm cafeaua?

Potrivit studiului, 47% dintre bucureșteni și-au achiziționat ultima cafea dintr-o cafenea. Pe locurile doi și trei în top se află benzinăriile și automatele de cafea, ambele cu 20% dintre răspunsuri.

În cadrul celorlalte orașe analizate, 36% dintre respondenți și-au achiziționat cafeaua dintr-o cafenea, 25% dintre respondenți au cumpărat-o din benzinărie iar 21% dintr-un automat de cafea.

Studiul a fost realizat de Exact Business Solutions, la comanda Hospitality Culture Institute. Datele cantitative au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) pe un eșantion de peste 800 de respondenți.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: