Studiu: Salariile în companiile mari din sectorul privat au crescut în medie cu 12% în acest an, iar în 2023 va mai fi o creștere de 9,3%, pentru a ține pasul cu inflația/ Cele mai mari creșteri salariale: asigurări, retail, farma sau bănci

bani sute lei Sursa Foto: Facebook/ Chernitskaya Yulia

Salariile brute în rândul companiilor private au crescut în medie cu 12% în acest an, cea mai mare rată din ultimii 15 ani, pe fondul încercării firmelor de a compensa nivelul record al inflației, iar pentru anul viitor companiile estimează că vor crește salariul, în medie, cu circa 9,3%, potrivit studiului salarial PayWell 2022 realizat de PwC România.

Cea mai mare creștere medie a salariilor, de circa 18%, a fost operată în sectorul asigurărilor, urmat de retail cu 16,6%, centre de servicii cu 11%, industria farmaceutică cu 10,5%, bănci cu 10,5%, tehnologie cu 9,3% și industrie cu 6,6%, după cum arată studiul.

„Creșterile salariale sunt semnificative, depășind 10% în multe sectoare, cu procente pe care nu le-am mai văzut în ultimii 15 ani, chiar dacă nu au compensat erodarea cauzată de inflație. Presiunile pentru creșterea salariilor vor continua și în următorul an, însă ne așteptăm la procente ușor mai mici, în contextul perspectivelor incerte cu privire la creșterea economică. Observăm totuși că tot mai multe companii evaluează sustenabilitatea acestor majorări și accelerează alte măsuri de eficientizare și creștere a productivității”, a declarat Oana Munteanu, Director People & Organisation, PwC România.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Cele mai mari venituri salariale medii continuă să se înregistreze în sectorul de tehnologie, urmat în ordine de leasing, centre de servicii, industrie, bănci, sectorul farmaceutic, asigurari și retail.

Studiul reflectă și diferențe demografice în abordarea pachetelor de remunerare. Cea mai bine plătită grupă de vârstă este cea cuprinsă între 44 și 54 de ani, categoria 26-43 de ani fiind la un nivel apropiat. 

Uitându-ne la diferența de gen, observăm un decalaj de 23% între plata femeilor și a bărbaților. La fiecare un leu pe care un bărbat îl câștigă o femeie ar câștiga 0,76 lei, ceea ce înseamnă că, în continuare, femeile tind să ocupe roluri mai slab plătite.

În același timp, angajații cu performanțe ridicate sunt plătiți cu 8% până la 15% mai mult decât restul angajaților, la fel și cei care au o vechime mai mare în firmă.

Zilele de concediu suplimentare, în topul beneficiilor pentru angajați

După ce ani la rândul în topul beneficiilor s-au aflat tichetele de masă, în actuala ediție a raportului, zilele suplimentare de concediu au urcat pe primul loc, fiind urmate de aceste tichete, iar apoi de abonamentele medicale, bonusuri cu ocazii speciale, program flexibil și, marele absent din ultimi ani, evenimentele pentru angajați (de tip team building).

„Ponderea medie a beneficiilor din total pachet salarial este undeva la 5%, destul de redus față de statele din vestul Europei. Angajații au început să aprecieze și alte beneficii în afara celor devenite tradiționale. Ca tendință, au scăzut beneficiile precum mașina de companie, decontarea transportului, comunicații mobile, pentru că telefonul nu mai este considerat chiar un beneficiu, ci o necesitate. Se observă însă o creștere a beneficiilor din zona de timp liber și wellbeing (stare de bine), de la vouchere de vacanță, la sesiuni de terapie sau vinerea cu program redus”, a arătat Mădălina Trif, senior manager people & organisation PwC România.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Barbatii tind sa se axeze pe joburi mai bine platite sau unde se depune foarte multa munca fizica. Nu prea vezi femei prin santiere, mine, rafinarii si alte industrii grele. De aici vine diferenta de salarii. Faceti comparatia dintre femei si barbati pe fiecare industrie si veti vedea ca nu exista diferente.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.